Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z brukselką
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchewkę w talarki.
Pietruszkę obieramy.
Seler obieramy i kroimy w kostkę.
Brukselkę oczyszczamy.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Wszystkie warzywa zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), wsypujemy łyżeczkę (płaską) soli, dodajemy związane sznurkiem zielone liście pora, natkę pietruszki (1/2 pęczku), rozmaryn. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 20 min.
Związane sznurkiem por z ziołami i pietruszkę, wyjmujemy.
Na patelni przygotowujemy białą zasmażkę.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, rozrabiamy z wywarem (1 chochla), dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.