Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto wiosenna zebra

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt (tortownica 21 cm )

jajko
3
mąka pszenna
3/4 szkl
cukier
1/2 szkl
proszek do pieczenia
3/4 łyżeczki

Pozostałe

galaretka agrestowa
galaretka owoce leśne
śmietana 18 proc
400 g
jagody
1/3 szkl
cukier waniliowy
Sklep Prymat
śmietana 30%
250 g
śmietan fix

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiosenna zebra

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. studzimy.

2. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę z owoców leśnych łączmy ze śmietaną 18 %.

3. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden wkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy 2 łyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód (użyłam tych z soku), dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa i tak do wyczerpania składników.

4. Nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.

5. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym i śmiatanfixem. Nakładamy ją na schłodzone już ciasto.

6. Wierzch posypujemy utarta czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.05.2017 17:35
fajne ciasto
gusia1000 15.05.2017 19:26
Smaczne ciasto.
Aleksandra/Olcia 15.05.2017 17:34
wygląda pięknie
sammakko 15.05.2017 12:06
Dziękuje :)
Renataj 14.05.2017 23:25
Wspaniale się prezentuje:)
Franciszek 14.05.2017 22:35
dobre do kawy
Edith85 14.05.2017 21:40
Wygląda super
Stenka 14.05.2017 20:11
smaczne i ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak