MAJ
Najpóźniej w drugiej połowie miesiąca powinno się zrywać młode liście szczawiu. Należy je zbierać przed wyrośnięciem łodyg kwiatowych. Szczaw konserwuje się lub mrozi ale można również wysuszyć i przechowywać w chłodnym miejscu szczelnie zamknięty.
CZERWIEC
W tym miesiącu można przygotować młode buraczki na botwinkę. Można ją zasolić, zamarynować lub zamrozić
LIPIEC
To okres, kiedy robi się najwięcej przetworów z owoców. Z warzyw do przetwarzania nadaje się groszek zielony.
SIERPIEŃ
Jest najlepszą porą na kwaszenie i konserwowanie ogórków i cukinii. Można tez rozpocząć przygotowywanie przetworów z warzyw dyniowatych (np. kabaczka). Od połowy miesiąca zaczyna się najlepszy okres na przetwarzanie pomidorów, papryki i fasolki szparagowej. Pojawiają się grzyby.
MARYNATA Z MŁODEJ CUKINII
SKŁADNIKI:
3kg młodej cukinii
1 1/2l wody
4łyżki kwasku cytrynowego
1 1/2kg cukru
3 kawałki cynamonu
3łyżki goździków
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Cukinię umyć. osuszyć, obciąć końcówki. Przekroić na pół i łyżeczką usunąć nasiona. Pokroić w szerokie pasy, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Odstawić w chłodne miejsce na 12h. Następnie cukinię ułożyć pionowo w słoikach. Zagotować wodę, którą były zalane warzywa, dodać cukier, cynamon i goździki. Gorącym płynem zalać cukinie. Zamknąć słoiki, przykryć ręcznikiem i odstawić do wystudzenia.
WRZESIEŃ
Ciągle jeszcze przetwarza się ogórki i fasolkę szparagową. Robi się przetwory z pomidorów i papryki. Dobre do przetwarzania są kalafiory i brokuły. Przy odpowiedniej pogodzie zaczyna się sezon na grzyby. Wrzesień jest najlepsza pora na marynaty i sałatki.
PAŹDZIERNIK
Z nie wyrośniętych ogórków można jeszcze zrobić korniszony. Dobre na przetwory są zielone pomidory. Do końca miesiąca trzeba zakisić kapustę i inne warzywa.