Tartinki z pastą krabową i oliwkami
Lekkie i smaczne mini kanapeczki na jeden gryz - z pastą z paluszków krabowych i zieloną oliwką. Przygotowanie takiej przekąski nie wymaga ani wielu składników, ani zbyt wiele czasu. Świetnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno podczas kameralnej kolacji jak i przyjęcia zorganizowanego dla większego grona osób.
Składniki:
- 250 g paluszków krabowych
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- zielone oliwki
- mini sucharki
Paluszki krabowe pokroić na kawałki, dodać majonez, jogurt, po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko zmiksować na gładko. Gdyby pasta była zbyt gęsta dodać oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i nakładać na mini sucharki. Udekorować oliwką.
Tartinki z wędzonym łososiem i kuleczkami twarogowymi
Kuleczki twarogowe obtaczane w szczypiorku i skórce cytrynowej, podane z wędzonym łososiem na chlebku pumpernikiel. Całość idealnie się komponuje i efektownie wygląda. Gwarantuję, że każdy chętnie chwyci taką przekąskę :)
Przygotowanie ich nie jest trudne ani czasochłonne. Kuleczki twarogowe możemy przygotować na kilka godzin przed imprezą, a 30 minut przed podaniem przygotować tartinki.
Składniki:
- chleb pumpernikiel
- 200 g łososia wędzonego
- 250 g twarogu półtłustego
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 duże pęczki szczypiorku
- cytryna
- 2 łyżki świeżych kiełek
- sól, pieprz
- płaska łyżeczka czarnuszki - opcjonalnie
- wykałaczki
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Obrać cienko ze skórki - tylko żółtą część. Skórkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Odłożyć łyżkę, resztę wymieszać ze skórką z cytryny.
Twaróg rozetrzeć widelcem z jogurtem i łyżką soku z cytryny. Dodać łyżkę szczypiorku, kiełki, czarnuszkę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i obtaczać w szczypiorku i cytrynie. Odkładać na talerz, następnie schłodzić w lodówce.
Z chlebka wyciąć kółka, lub pokroić w kwadraty - kupiłam już w kształcie kółeczek. Na nim ułożyć po kawałku wędzonego łososia i kuleczkę twarogową. Spiąć wykałaczką. Podawać.
Serowe kuleczki w orzechach
Serowe kuleczki obtaczane w pistacjach i orzechach włoskich. Prezentują się bardzo efektownie i świetnie smakują. Niewiele przy nich pracy i można je przygotować na kilka godzin przed podaniem.
Składniki:
- 200 g twarogu zmielonego z wiaderka
- 200 g sera gorgonzola
- po dwie duże garści pistacji i orzechów włoskich (obranych, z pistacji pościągać łuski)
- sól, pieprz do smaku
Orzechy osobno posiekać nożem, niezbyt drobno.
Gorgonzolę rozkruszyć, dodać twarożek, widelcem ucierać aż otrzymamy jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem.
Ręce posmarować olejem i formować z sera małe kuleczki, które obtaczać w orzechach.
Gotowe kuleczki ułożyć na talerzykach i wbić w nie wykałaczki. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Francuskie ślimaczki z bazylią i pomidorami
Ślimaczki z ciasta francuskiego, jedne z pastą z suszonych pomidorów, drugie z pastą z bazylii. Lekka imprezowa przekąska. Ślimaczki można upiec dzień wcześniej i ostudzone przechować w szczelnym pojemniku.
Przekąskę podałam z Party Dipem czosnkowym Prymat.
Francuskie ślimaczki z pastą bazyliową:
- arkusz świeżego ciasta francuskiego
- duży pęczek świeżej bazylii - ok 60 g
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Listki bazylii umyć i osuszyć, wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku i 4 łyżki oleju. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą wysmarować równomiernie arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.
Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową:
- arkusz świeżego ciasta francuskiego
- 1 duża czerwona papryka
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.
Dodatkowo:
- Party DIP czosnkowy Prymat + majonez + gęsty jogurt naturalny
Składniki razem wymieszać. Podawać z francuskimi ślimaczkami.
Pingwinki
Składniki:
- 1 słoiczek oliwek czarnych królewskich drylowanych
- 1 słoiczek małych oliwek czarnych drylowanych
- 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
- 1-2 grube marchewki
- kilka listków natki pietruszki
- 1 opakowanie galaretki turkusowej
- płaski talerz
Marchewkę ugotować na wpół twardo, żeby nie była zbyt miękka, ostudzić. Rozrobić galaretkę w 1 szklance wody. Przestudzić i wylać cienką warstwę galaretki na talerz (jeśli warstwa galaretki będzie zbyt gruba pingwiny będą się chwiały i mogą upadać).
Z marchewki kroimy dość grube plastry. W każdym plasterku wycinamy trójkącik, który wkładamy w otwór po pestce w malej oliwce. Duże oliwki nacinamy z jednej strony i wciskamy w nią kuleczkę mozzarelli. Nabijamy na wykałaczkę główkę z dzióbkiem, następnie nakładamy kołnierzyk z pietruszki, brzuszek i nóżki z marchewki.
Gotowe ustawiamy na stężałej galaretce.
Smacznego :)