Moja babcia , pochodziła z Puław , skąd i ja też pochodzę .Puławy to piękne miasto , położone nad Wisłą , leżące w płd-wsch . części Polski , niedaleko stolicy województwa-Lublina . Babcia często wspominała swoją mamę , która gotowała jej kaszę gryczaną na mleku . Dawniej ludzie nie byli zamożni , spożywali to co urodziła im ziemia .Taką kaszę gotowała i dla mnie . Do dzisiaj pamiętam jej pyszny smak , a jedzona z bułką posmarowaną z masłem , była jeszcze smaczniejsza. Potrawę przygotowuje się w bardzo prosty sposób.
Składniki:
200-250 g kaszy gryczanej palonej
250 ml mleka
woda
sól do smaku
Wykonanie:
Gotujemy na sypko kaszę gryczaną , zalewając wodą .Dajemy 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.Mleko zagotowujemy . Kaszę przekładamy do miseczki lub talerza , zalewamy gorącym mlekiem . Możemy posolić do smaku lub jak kto woli poslodzić .
Pyszne !