Makaron z sosem mięsnym
Składniki
• łopatka bez kości 1 kg
• cebula 1 duża
• marchew 2
• natka pietruszki
• świeży koperek 1 pęczek
• szczypiorek
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• makaron świderki
• mąka pszenna 2 łyżki
• śmietana 30 % 2 łyżki
• woda 1/2 szklanki
Wykonanie :
Łopatkę umyć i pokroić w kostkę wlać wody aby mięso się przykryło i dusimy do miękkości .
Następnie cebulę i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki .Pod koniec wrzucamy je do mięsa . Mąkę , śmietanę i wodę dajemy do szklanki całość mieszamy do połączenia się składników i wlewamy do garnka. Całość lekko zagotowujemy . Przyprawiamy solą oraz pieprzem . Pod koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek . Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu . Po ugotowaniu dajemy makaron na talerz i polewamy sosem .