W ostatnim czasie spada ilość zjadanych ryb. Wiele słyszy się o szkodliwości niektórych z nich, co chyba odstrasza przed ich zakupem. Myślę, że należy dowiedzieć się więcej o gatunkach, których spożywanie nie szkodzi zdrowiu i można śmiało włączyć je do diety.
Według najnowszych badań, bez obaw możną jeść ryby hodowane w Polsce – karpia i pstrąga oraz ryby oceaniczne importowane z Chin – sole i mintaja, nie stanowią one zagrożenia. Warto jednak strzec się ryb importowanych z Wietnamu- pangi i tilapii, gdyż mają w sobie dużą zawartość ołowiu. Warto wiedzieć, że im ryba jest większa i żyje dłużej jak np. rekin, miecznik, tuńczyk, posiada w sobie więcej rtęci , niż mniejsze ryby. W ostatnim czasie bardzo popularny stał się łosoś z wód norweskich lub bałtyckich. Według badań więcej szkodliwych substancji posiada jednak łosoś bałtycki.
Tyle o szkodliwości ryb. Warto przed zakupem danego gatunku ryby, dowiedzieć się coś, na temat jej hodowli, ułatwi to decyzję o jej zakupie. Należy zdawać sobie sprawę z ogromu witamin i składników odżywczych, które zdrowe ryby posiadają. Są źródłem witamin A,E, i D oraz soli mineralnych: fosforu, sodu, potasu, magnezu, cynku, jodu, miedzi. Jedną z ważniejszych zalet ryb, jest wysoka zawartość wielonienasycyonych kwasów omega- 3, które wpływają na odporność, zmniejszają ciśnienie krwi, działają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy oraz działają antynowotworowo. Ryby żyjące w środowiskach naturalnych posiadają więcej tych drogocennych kwasów, niż ryby hodowlane.
Ryby można przyrządzać na wiele sposobów. Coraz częściej odbiega się od tradycyjnego smażenia ich w panierce, w dużej ilości tłuszczu. Poleca się przygotowywanie ich na parze, w folii czy naczyniu żaroodpornym. Warto wiedzieć, że wszystkie czynności związane z obróbką termiczną ryb- smażenie, duszenie, gotowanie- zmniejsza ilość szkodliwych substancji w mięsie. Dodatkowo są one niskokaloryczne i mogą stanowić smaczny, dietetyczny posiłek. Zachęcam do ich częstszego spożywania.
Łosoś pieczony w folii
Składniki:
500 g łososia
40 g margaryny lub masła
2 garście posiekanego koperku
sól, pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Fileta umyć, podzielić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut do lodówki. Filety układać na kawałkach folii aluminiowej, dodać 2-3 plasterki margaryny , posypać obficie koperkiem i szczelnie zawinąć. Łososie piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie odwinąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać z warzywami.
Zapiekanka rybna w sosie koperkowym
Składniki:
3-4 filety z mintaja
30 dag pieczarek
kilka różyczek brokuła
1,5 l ziemniaków
przyprawa do ryb
sól, pieprz
2 plasterki sera żółtego
jajko
bułka tarta
olej
Sos:
3 łyżki posiekanego koperku
50 g masła
1 szklanka wody
2 łyżki śmietany 12 %
sól
Przygotowanie:
1.Ziemniaki ugotować. Ryby oprószyć przyprawą i odstawić na kilka minut. Następnie panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć i pozostawić do wystygnięcia. Pieczarki pokroić w ósemki, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Brokuł ugotować w osolonej wodzie.
2.Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Układać w nim pokrojone w plasterki ziemniaki, następnie ryby, a po bokach naczynia pieczarki i brokuła. Następnie zapiekankę polać sosem koperkowym. Ser żółty pokroić w cienkie paski i ułożyć je na zapiekance. Danie zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni.