Babka to tradycyjne, polskie ciasto drożdżowe przygotowywane najczęściej w okresie świąt wielkanocnych. Babka drożdżowa przypomina nam smaki dzieciństwa i kojarzy się z ciepłymi i cudownymi chwilami spędzonymi w gronie rodzinnym.
Kochamy ją za niezwykłą delikatność, puszystość, cudowny aromat oraz wszelkie dodatki, które kryją się w tym mięciutkim cieście.
Ale jak samodzielnie przygotować idealną, delikatną, puszystą i smaczną babkę drożdżową? Co zrobić, aby dobrze wyrosła i nie powstał w niej niechciany zakalec?
W procesie przygotowywania babki istnieją 4 ważne zasady, których zachowanie sprawi, że nasza babka zawsze będzie idealna:
ZASADA 1 – ODPOWIEDNIA MĄKA
Do przygotowania babki używajmy odpowiednich typów mąki pszennej, przeznaczonych do wypieku ciast drożdżowych. Najlepiej sprawdzi się mąka tortowa (typ 450), wrocławska (typ 500) i luksusowa (typ 550).
ZASADA 2 – ODPOWIEDNIO PRZYGOTOWANY ZACZYN
Podczas przygotowania babki, musimy odpowiednio przygotować zaczyn i pobudzić drożdże do pracy. Nigdy nie łączmy bezpośrednio świeżych drożdży z mąką, ani nie zalewajmy ich gorącym mlekiem lub wodą, ponieważ je zabijemy. Mleko do zaczynu powinno być delikatnie ciepłe.
ZASADA 3 – WŁAŚCIWIE WYROBIONE CIASTO
Jednym z najważniejszych etapów przygotowywania babki jest odpowiednio długi i dokładny czas wyrabiania ciasta. Odpowiednio zagniecione sprawi, że babka będzie delikatna oraz nie pojawi się w niej zakalec. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie nam odchodziło od rąk, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
ZASADA 4 – ODPOWIEDNI CZAS WYRASTANIA CIASTA
Ciasto na babkę drożdżową, zawsze musimy odstawić do odpowiedniego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tak aby mogło podwoić swoją objętość. Zazwyczaj jest to czas około 1 do 1,5 godziny.
PRAKTYCZNE PORADY
-
Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste, do nagrzanego piekarnika wstawmy naczynie z wodą, która odda parę i nawilży babkę;
-
Do tradycyjnej babki drożdżowej używajmy świeżych, a nie suszonych drożdży;
- Babkę wyjmujmy z formy, dekorujmy oraz krójmy na kawałki dopiero po jej całkowitym ostygnięciu.
A jaki jest mój przepis na babkę? Ja najbardziej lubię babkę z rodzynkami i nutą wanilii, którą otula delikatny cukier puder. Taka babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole :)
Waniliowa babka z rodzynkami
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 35 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g masła
- ziarenka z laski wanilii
- szczypta soli morskiej
- 100 g rodzynek
Przygotowanie:
1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże.
Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły odpowiednio urosnąć.
* Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże
2. Rodzynki parzymy wrzątkiem, a masło rozpuszczamy w rondelku - oba produkty studzimy.
3. Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy cukier, szczyptę soli, 2 jajka, 1 żółtko, ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.
4. Następnie do ciasta dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rodzynki. Po dodaniu tych składników ponownie wyrabiamy ciasto.
* Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem.
Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto.
Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.
5. Na koniec formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
* Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Babkę możemy podawać z dżemem, masłem orzechowym lub jeść ją samodzielnie jako dodatek do kawy lub herbaty
Życzę smacznego!