Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Indyk z owocami

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk
1 sztuka
sól, pieprz
do smaku
majeranek
Sklep Prymat
olej
2 łyżki
płynny miód
4 łyżki
gruszki
5 sztuk
wino
10 łyżek
jabłko kwaśne
kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z owocami

Indyka umyć, natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2-3 godziny. Jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, oprószyć majerankiem. Jabłkami nafaszerować indyka. Otwór zaszyć. Indyka ułożyć w natłuszczonej brytfannie, posmarować miodem, podlać 1/2 szklanki wody. Piec około 3 godzin w temp. około 180 stopni. Gruszki obrać, przekroić na połówki, ułożyć dookoła indyka. Piec jeszcze 20 minut. Indyka ułożyć na półmisku, obłożyć gruszkami. Każdą połówkę wypełnić żurawinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.12.2010 17:03
Lubię mięso z indyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak