Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kury z lanymi kluseczkami
SPRAWDŹ PRZEPIS NA AROMATYCZNY ROSÓŁ:
Rosół:
Nagrzać piekarnik do 180˚C. Mięso umyć i osuszyć. Kurczaka przekroić na pół, a następnie odciąć udka i skrzydełka. Trzy rodzaje mięsa ułożyć na blasze, pokropić olejem, a następnie obsypać Przypraw do potraw Kucharek. Piec w piekarniku 15 minut.
Mięso wyjąć i przełożyć do wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Po 3 h wrzucamy do wywaru marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę, lubczyk. Cebulę w łupinie kroimy na pół, podpiekamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do rosołu. Dodajemy do zupy Przyprawę do potraw Kucharek i gotujemy rosół do miękkości warzyw.
Lane kluski:
W miseczce roztrzepać jajka, dodać mąkę do uzyskania jednolitej masy i cienkim strumyczkiem wlać do gotującego się rosołu. Można też je ugotować osobno we wrzątku.
Gorący rosół poddajemy z lanymi kluskami.
Jak sprawić, by rosół był esencjonalny i aromatyczny? Sprawdźcie poradę!