Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38

5.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

udka z kaczki
3
marchew
3
cebula
2
ząbki czosnku
4
kapusta włoska
1 główka
jabłko
1
masło
25 g
bulion warzywny
250 ml
olej słonecznikowy
50 ml
koperek
kilka gałązek

Do smaku

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
cząber
ziele angielskie
Kminek cały Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38

Kroki postępowania

1
Udka z kaczki przyprawiamy solą. Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go i wkładamy udka. Doprawiamy pieprzem kolorowym w ziarnach i przewracamy kaczkę na drugą stronę. Kaczkę smażymy po ok. 3 minuty z obu stron.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38 foto
2
Marchewki i cebule kroimy w większą kostkę i przekładamy do garnka z kaczką. Dodajemy czosnek i dusimy 10 minut. Doprawiamy do smaku cząbrem i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Następnie wlewamy bulion warzywny i dalej dusimy. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i doprawiamy do smaku kminkiem. Po dodaniu bulionu gotujemy ok. 50-60 min.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38 foto
3
Kapustę szatkujemy i blanszujemy. Następnie odcedzamy ją i dodajemy do garnka z kaczką. Doprawiamy do smaku solą i mieszamy. Kapustę dodajemy do kaczki na ok. 30 min przed końcem gotowania.
Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne i kroimy na ósemki. Cząstki jabłek smażymy na rozgrzanym maśle. Zaczynamy smażyć na rozgrzanym maśle, żeby się zrumieniły, a następnie delikatnie smażymy do miękkości przez ok. 5 min.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38 foto
4
Udka kaczki podajemy na kapuście z duszonymi warzywami, ze smażonymi jabłkami. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Udka z kaczki z kapustą i jabłkami, odc. 38 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 08.11.2017 13:43
Pyszne danie :)
Bożena Matuszczyk 07.11.2017 23:49
Bardzo smaczne i kuszące danie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak