Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8

5.0
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Faszerowane pieczarki portobello

pierś z kurczaka 2 szt.
śmietana 18 proc 100 ml
pieczarki portobello 2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
rozmaryn

Risotto

szalotka 1 szt. (mała)
masło 40 g
ryż arborio 1/2 szklanki
białe wino 100 ml
bulion warzywny 1,5 l
serek śmietankowy 1 łyżka (duża)
parmezan starty 20 g
szczypiorek
bazylia

Do smaku

tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8

Kroki postępowania

1
2 piersi z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do miski, dodajemy śmietankę 18% i dokładnie blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i rozmarynem, ponownie blendujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8 foto
2
Pieczarki portobello lekko solimy i faszerujemy powstałą masą. Pieczemy na blasze z piekarnika (można przykryć je folią aluminiową) przez 10−15 minut w temperaturze 180 ˚C.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8 foto
3
Szalotki siekamy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła. Dodajemy ryż i całość podsmażamy przez około 2 minuty. Wlewamy białe wino, a po chwili stopniowo także bulion (aż ryż będzie miękki). Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy serek śmietankowy, starty parmezan i łyżkę masła. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8 foto
4
Na talerze wykładamy risotto i faszerowane pieczarki portobello. Dekorujemy tartym parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i świeżą bazylią.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.03.2018 00:21
Danie rewelacyjne i kuszące;)
jejkuchnia 15.03.2018 10:17
Te pieczarki muszą smakować wyśmienicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak