Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25

5.0
(133)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan
2 szt.
cukinia
1 szt.
cebula
1 szt.
mięso jagnięce bez kości
300 g mielone
pomidory pelati
1 puszka
bulion drobiowy
150-200 ml
pomidor
1 szt. bez skóry
masło
3 łyżki
mąka
3 łyżki
mleko
500 ml
oliwa
30 ml
parmezan
Liść laurowy suszony Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25

Kroki postępowania

1
Bakłażany obieramy i kroimy w podłużne, jednocentymetrowe plastry. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu oliwą. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 10–15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
2
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. Doprawiamy solą i dodajemy liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy mięso jagnięce.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
3
Doprawiamy kminem rzymskim. Po upływie 7–8 minut dodajemy pomidory pelati. Gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dolewamy wywar drobiowy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
4
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przy użyciu trzepaczki. Następnie dolewamy mleko i bardzo dokładnie mieszamy, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
5
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry bakłażana i masę warzywno-mięsną, następnie pokrojonego w plastry pomidora. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto
6
Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 20–25 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku VIII: Musaka po Michelsku, odc. 25 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 16.04.2018 23:16
Smakowite i kuszące danie aż nas ochota naszła jak patrzeliśmy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak