Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Świąteczny karp w galarecie

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Świąteczny karp w galarecie to jedna z ulubionych form przyrządzenia tej kojarzonej ze Świętami Bożego Narodzenia ryby. Świąteczny karp w galarecie z pewnością znajdzie miejsce na wielu polskich stołach podczas nadchodzących Świąt. Oto przepis, który pozwoli przygotować tą tradycyjną rybę nawet mniej wprawionym amatorom polskiej kuchni.

Składniki:

karp dzwonka
1,3 kilograma
marchewka
12 dag
pietruszka
7 dag
biała część pora
3 dag
cebula
10 dag
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
10 ziaren
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
jajko
1 sztuka
zielony groszek
2 łyżki
gałązki pietruszki
kilka
cytryna
6 plastrów
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Do smaku:

chrzan tarty
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny karp w galarecie

Kucharek radzi, o czym pamiętać przygotowując świątecznego karpia w galarecie:

Aby uzyskać idealnie klarowną galaretę do wywaru należy dodać mocno roztrzepane białko z jajka i ocet po czym energicznie mieszać aż do zagotowania. Następnie wywar należy dokładnie przefiltrować przez kilka warstw gazy lub papierowy filtr. Jeśli kupiliśmy zamrożone dzwonka zalanie ich mlekiem lub wodą mineralną przyspieszy ich rozmrożenie. Przyprawa do potraw Kucharek doda naszemu karpiowi wyrazistości.

1. Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć głowę i grzbiety.

2. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć głowę i grzbiety, dodać szczyptę cukru i Przyprawę do potraw Kucharek.

3. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 min. Wywar przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 min. Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku.

4. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić.

5. Świątecznego karpia w galarecie przybrać pokrojoną marchewką z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką. Zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki. Podawać z tartym chrzanem.

 

 

Jeśli zainteresował Was przepis na świątecznego karpia w galarecie, zainspirujcie się innymi przepisami, które znajdziecie w serwisie Doradca Smaku -> ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.12.2018 13:40
Na pewno bardzo smaczny :)
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 12:58
Bardzo ciekawe informacje,a świąteczny karp w galarecie wygląda obłędnie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak