Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zapiekane penne w sosie śmietanowym, odc. 29
Do przygotowania potrawy będzie Ci potrzebne naczynie żaroodporne 20cm x 20cm.
1. Pora i cukinie dzielimy na pół i kroimy w plastry, czosnek siekamy na cienkie plasterki.
2. Boczniaki i kurczaka kroimy w paski, następnie do kurczaka dodajemy pomidorową musztardę i pozostawiamy na chwilę, by mięso przeszło jej aromatem.
3. Na rozgrzany olej, w którym marynowały się suszone pomidory z ziołami, wrzucamy pora i cukinię, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy boczniaki.
4. Obok warzyw na patelni smażymy około 3 minut mięso kurczaka. Całość doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
5. Zagotowujemy osoloną wodę na makaron penne, który gotujemy al dente.
6. W między czasie warzywa i kurczaka doprawiamy czarnym, mielonym pieprzem.
7. Następnie do śmietany dolewamy jedną chochelkę wody z makaronu, mieszamy i dodajemy śmietanowy sos do warzyw z kurczakiem i makaronu.
8. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
9. Następnie przekładamy makaron z warzywami i sosem do żaroodpornego naczynia.
10. Na górę zapiekanki układamy plasterki sera Gouda.
11. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
12. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, polewamy resztą oleju z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.
Sposób podania:
Porcję zapiekanki układamy na talerzu, dodajemy pomidorki koktajlowe. Dekorujemy świeżymi listkami czerwonej bazylii.
Smacznego!