Przepis i sposób przygotowania na: Muszle w sosie pomidorowym z tuńczykiem i oliwkami, DS XVII odc. 3
To danie to rodzaj zapiekanki, ale wyglądającej o niebo apetyczniej. Muszle nadziewane farszem z tuńczyka (z puszki - jest taniej i szybciej), suszonych pomidorów z dodatkiem oliwek i mozzarelli. Ser się apetycznie zapieka, a oregano, czosnek i bazylia dodają smaku i aromatu. Do tego pyszny sos pomidorowy i świeża rukola i szpinak. Pysznie!
Przygotowanie:
1. Muszle gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos i farsz. Ugotowany makaron należy delikatnie odcedzić i odstawić, aby ostygł. Uważajmy, żeby nie uszkodzić muszli.
2. Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy oregano, mieszamy i podsmażamy, aż cebula lekko się zeszkli. Następnie wlewamy passatę pomidorową, solimy i pieprzymy do smaku. Ponownie mieszamy całość i redukujemy sos na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wlewamy ocet balsamiczny i zdejmujemy sos z ognia.
3. Kolejny krok to przygotowanie farszu. Tuńczyka odsączamy i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy suszone pomidory i czosnek staropolski. Całość mieszamy widelcem.
4. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni Celsjusza z opcją grill.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy sos. Muszle nadziewamy farszem za pomocą łyżeczki i rozkładamy na sosie, zachowując odstępy. Na sos z muszlami wykładamy także oliwki i pomidory koktajlowe oraz rozdrobnioną palcami mozzarellę. Ser warto umieszczać na muszlach, aby dobrze się zapiekły. Całość posypujemy liśćmi bazylii. Zapiekamy 5-10 minut.
Sposób podania:
Na talerzu rozkładamy liście szpinaku i rukolę. Układamy na nich nadziewane muszle w sosie.