Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane z serem kozim i szparagami
Jajka zapiekane na Wielkanoc z roku na rok zyskują większą popularność. Trudno się dziwić, bo to naprawdę smaczna i efektowna przekąska na świąteczny stół. Połączenie koziego sera, szparagów i jajek - brzmi pysznie? Oczywiście! W naszym serwisie znajdziecie więcej przepisów na Wielkanoc, które mogą pojawić się na Waszym wielkanocnym stole.
4 kokilki smarujemy masłem, wykładamy dno plasterkami szynki, kładziemy po jednym plasterku pomidora i szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Ścieramy na tarce ser kozi, przyprawiamy oregano. Na koniec wybijamy do każdej kokilki jajko (uważamy, żeby żółtko się nie rozlało), doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
Kokilki wstawiamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy gorącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Przygotowujemy sos: łączymy w słoiku wodę z oliwą, sok z cytryny, pokrojone suszone pomidory, kapary, sos grecki, pestki dyni i słonecznika. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię.
Danie podajemy w kokilkach, polane sosem.