Przepis i sposób przygotowania na: Leczo wegetariańskie
Leczo to jedno z prostszy dań jednogarnkowych. W dodatku nie wymaga wiele czasu, bo przygotowuje się je z warzyw, które szybko miękną. Ta wegetariańska wersja leczo składa się z 3 kolorów papryk, cukinii i cebuli. Najlepiej smakuje z ryżem, ale możesz je podać z kasz lub pieczywem.
1. Cebulę drobno kroimy, przysmażamy na patelni, dodajemy papryki w proszku.
2. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy na patelnię.
3. Cukinię przekrawamy na pół, wyciągamy nasiona i kroimy w plasterki. Dodajemy na patelnię.
4. Pomidory kroimy w kostkę i na patelnię.
5. Doprawiamy solą i dosyć dużą ilością pieprzu. podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Leczo możesz podać z kaszą lub ryżem, ale wegetariańskie leczo z ryżem smakuje wyśmienicie.