Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ryżowy z warzywami
Makaron ryżowy z warzywami to bardzo prosty przepis na orientalny obiad. Lubię to danie za dużą dowolność i krótki czas przygotowania. Co więcej, zawsze smakuje wyśmienicie, nawet jeśli dodasz do niego inne warzywa. Dopraw tak jak lubisz i ciesz się smakiem azjatyckiej kuchni!
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, a następnie odcedzamy.
Cebulę, czosnek, marchew obieramy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a następnie zmiażdżony czosnek i podsmażamy. Obraną marchewkę kroimy w duże słupki, dodajemy do cebuli i smażymy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy warzywa.
Umytą i pozbawioną nasion paprykę kroimy w paski, dodajemy ją do warzyw, wkładamy imbir i dusimy kilka minut.
Potrawę doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy groszek i chwilę dusimy.
Odcedzony makaron dodajemy do warzyw, mieszamy do momentu zagrzania się makaronu i od razu podajemy.
Potrawę możemy posypać nasionami do sałatek lub tylko sezamem.