Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane muszle ze szpinakiem wg Piotra Ogińskiego
Makaron ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wodę do gotowania makaronu dopraw solą morską a kiedy makaron będzie gotowy odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Sos pomidorowy:
Do garnka wlej olej z suszonych pomidorów i podsmaż na wolnym ogniu pokrojoną cebulę oraz czosnek, następnie dodaj paprykę węgierską i na wolnym ogniu podsmażaj do momentu uzyskania pomarańczowego koloru.
Dodaj pomidory w puszce, cukier i dopraw solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Farsz:
Na patelni rozpuść masło i olej a następnie dodaj pokrojoną cebulę i zamrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozpuści dopraw świeżo zmieloną gałką muszkatołową, a następnie zdejmij patelnie z ognia i dodaj do farszu: serek śniadaniowy, ser feta, mozzarellę i dopraw całość suszonym czosnkiem, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj makaronowe muszelki i zapiekaj je wraz z sosem pomidorowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopnie przez około 15 minut
Smacznego
Równie pyszne są zapiekane naleśniki z farszem bolońskim pod beszamelem. Klikaj po PRZEPIS!