Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy z kawałkami grzybów
Przepis na sos pieczarkowy jest bardzo prosty, a by go przygotować wystarczy pokroić grzyby, podsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli, a następnie stworzyć konsystencję sosu poprzez dodanie bulionu i śmietanki. Zagęstnikiem sosu będzie mąka, ale pamiętajcie by doprowadzić sos pieczarkowy do wrzenia po jej dodaniu. Jak zrobić sos pieczarkowy? Jak widzicie sposób przygotowania to kilka minut, a efekt zachwyca! Do czego sos pieczarkowy? Moim zdaniem najlepiej pasuje do gołąbków z kaszą lub ryżem, makaronów czy kasz. Sos pieczarkowy doskonale komponuje się z mięsem, zwłaszcza pieczonym kurczakiem, stekiem lub schabem.
Sos pieczarkowy przepis:
JAK PRZYGOTOWAĆ SOS PIECZARKOWY?
Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podsmażamy je na maśle w rondelku, aż odparuje z nich woda.
Cebule kroimy w piórka, i dodajemy do pieczarek, dusimy chwilkę
Podlewamy wodą (2 szklankami), dodajemy kostkę rosołową i gotujemy aż do momentu, gdy pieczarki będą miękkie.
W miseczce mieszamy ze sobą: 1/2 szklanki wody, mąkę, śmietanę. Dolewamy do pieczarek, energicznie mieszamy aby uniknąć grudek. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.