Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić ciasto ucierane?

Jak zrobić ciasto ucierane?

Kto nie miałby ochoty na puszyste ciasto z rabarbarem?! Ciasto ucierane - niby banalnie proste, ale nie każdy wie, co zrobić, żeby było puszyste i wilgotne. Jest 5 zasad jego przygotowania, których przestrzeganie zapewni sukces kulinarny. 

Puszyste ciasto ucierane

Ciasto ucierane, jak sama nazwa wskazuje polega na ucieraniu masła z cukrem i stopniowemu dodawaniu pozostałych składników. Dzięki dokładnemu ucieraniu składników uzyskujemy puszyste ciasto ucierane. Podstawowe składniki ciasta ucieranego to: masło/olej, cukier, jajka, mąka, proszek do pieczenia, aromatyczne dodatki (np. skórka z cytryny, kakao) oraz owoce.

 

Jak zrobić ciasto ucierane, aby było puszyste i wilgotne?

Przed przystąpieniem ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Pierwszym etapem jest ucieranie masła z cukrem, dlatego masło powinno być miękkie. Wtedy łatwiej połączy się  z cukrem i jajkami. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pozostałe dodatki, np. owoce.

Ciasto ucierane z olejem to jedna z opcji tego wypieku. Jeśli chcemy, aby ciasto ucierane było wilgotne, dodaj  - zamiast masła – olej. Ciasta na oleju są wilgotniejsze i delikatniejsze w konsystencji.

 

Ile piec ciasto ucierane?

Ciasto ucierane można piec w różnych formach. Sprawdzą się to formy na babkę, formy podłużne tzw. keksówki  czy foremki na muffiny.

Ciasto ucierane należy piec około 50-60 minut, zależnie od składników. Ciasto ucierane należy piec w temperaturze 180 stopni.

Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbijając drewniany patyczek. Jest suchy, nie oklejony grudkami ciasta, to znak, że ciasto jest gotowe.

 

Ciasto ucierane z owocami

Najpopularniejszym dodatkiem do ciasta ucieranego są owoce. Najlepiej sprawdzą się te, które nie zawierają dużo wody. Do ciasta ucieranego, można dodać owoce mrożone. Przed dodaniem nie trzeba ich rozmrażać.

 

Wasze ulubione przepisy na ciasto ucierane to:

CIASTO Z RABARBAREM – ciasto z rabarbarem - hit wiosennego sezonu

CIASTO Z TRUSKAWKAMI – ciasto ucierane z olejem, czekoladowe

CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ (z dowolnymi owocami) – ciasto z dodatkiem maślanej kruszonki

UCIERANE CIASTO Z GRUSZKAMI – ciasto ucierane klasyczne, z chrupiącymi płatkami migdałów i gruszkami

Ciasto ucierane to wszechstronne ciasto, które można zmieniać w zależności od upodobań i dostępnych składników.

 

5 najważniejszych zasad przygotowania ciasta ucieranego

1.       Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło (lub olej), jajka i inne składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki w tej samej temperaturze łatwiej się łączą, co zapobiega zwarzeniom i pomaga osiągnąć jednolitą konsystencję ciasta.

2.       Dokładnie utrzyj masło/olej z cukrem.

Jeśli używasz masła, ważne jest, aby dokładnie je utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Proces ten wprowadza powietrze do ciasta, co sprawia, że jest ono lekkie i puszyste. Jeśli używasz oleju, dokładne wymieszanie z cukrem również jest kluczowe.

3.       Nie spiesz się. Stopniowo dodawaj jajka.

Dodawaj jajka jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dzięki temu masa się nie zważy, a składniki lepiej się połączą.

4.      Po dodaniu mąki, nie mieszaj za długo.

Po dodaniu mąki z proszkiem do pieczenia, mieszaj ciasto tylko do momentu połączenia składników. Nadmierne mieszanie może spowodować rozwinięcie glutenu w mące, co sprawi, że ciasto będzie twarde i gumowate.

5.       Nagrzej piekarnik przed włożeniem ciasta.

Piekarnik powinien być dobrze nagrzany  (do 180 stopni, chyba, że przepis mówi inaczej), przed włożeniem ciasta. Nie otwieraj piekarnika podczas pierwszych 20-30 minut pieczenia, aby ciasto nie opadło. Piecz ciasto do momentu, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak