Likier to alkoholowy napój o wyrazistym smaku i słodkiej, gęstej konsystencji. Przygotowanie likieru w domu jest proste i stosunkowo szybkie. Bazowym składnikiem do ich zrobienia jest alkohol – spirytus lub wódka, resztę składników wybieramy według własnych preferencji, mogą to być owoce, kawa, czekolada lub uwielbiane cukierki “kukułki” czy “miętusy”, a nawet zioła. Finalnie nazwa przygotowanego likieru pochodzi od składnika, który zdecydował o jej smaku. Część likierów w swoim składzie ma również mleko lub śmietankę. Tego rodzaju likiery mają dość gęstą konsystencję. Jeśli wolisz lżejsze likiery pomiń ten składnik i przygotuj likier owocowy, gdzie połączenie spirytusu i wódki wraz z sokiem z owoców, tworzą ten trunek.
Likiery na bazie mleka i śmietany po przygotowaniu muszą być przechowywane w lodówce i ich czas przydatności do maksymalnie miesiąc po zrobieniu. Nieco inaczej to wygląda w przypadku likierów, które zostały przygotowane na bazie spirytusu lub wódki - szczelnie zamknięte i przechowywane w zacienionym miejscu mogą być spożywane nawet do 12 miesięcy. Należy tylko pamiętać, aby przed każdym spożyciem wstrząsnąć butelką, do połączenia składników.
Do najpopularniejszych likierów przygotowywanych w domu należy likier kakaowy i czekoladowy. Ten pierwszy powstaje na bazie mleka skondensowanego, kawy oraz cukru. Wszystkie te składniki zagotowujemy i do wystudzonej masy kakaowej dodajemy wódkę. Tak przygotowany likier odstawiamy do lodówki i gotowe. Podobnie powstaje likier czekoladowy – tutaj zamiast kakao na liście składników znajduje się czekolada dobrej jakości. Początkowo rozpuszczamy czekoladę na parze, a następnie dodajemy mleko skondensowane i gotujemy, cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po przestudzeniu postępujemy jak w przypadku likieru kakaowego.
Lubisz likiery owocowe? Przygotuj w domu likier bananowy lub brzoskwiniowy. W przypadku likiery bananowego, lista składników jest podobna jak do likierów powyżej. Banany należy zmiksować na gładką masę mikserem lub blenderem, żółtka utrzeć z cukrem i do tak powstałej masy dodać mleko wraz z rozdrobnionym bananem i bardzo powoli całość łączyć z wódką.
Likier brzoskwiniowy jest zdecydowanie łatwiejszy do przygotowania. Odpowiednią ilość umytych owoców i pokrojonych owoców, należy zasypać cukrem i poczekać kilka dni, aż owoce puszczą sok. Po tym czasie zalać je spirytusem, zakręcić i pozostawić na 2-3 tygodnie do uzyskania oczekiwanego efektu.
Najczęściej w serwisie DoradcaSmaku.pl wybierany jest przepis na likier kukułka oraz ajerkoniak. Ten pierwszy powstaje na bazie popularnych cukierków, drugi jest natomiast likierem jajecznym, o bardzo charakterystycznym żółtym kolorze.
Jak widzisz przygotowanie likiery w domu wcale nie jest trudne. Dlatego warto pokusić się o zrobienie likieru w domu, który doskonale sprawdzi się na Święta, spotkanie z przyjaciółmi czy mroźne zimowe popołudnie na rozgrzanie. Finalny smak domowego likieru, jego słodycz i zawartość alkoholu, zależy od Ciebie. Warto wypróbować różne likiery, aby znaleźć ten idealnie dostosowany do Twoich preferencji smakowych. Nawet jeśli w przepisie wykorzystany jest spirytus a wolisz delikatniejszy trunek zastąp go z powodzeniem wódką.
Do tego rodzaju trunków przeznaczone są kieliszki z długą nóżką i pojemności najczęściej 50 ml. Likier powinno się wolno sączyć, delektując jego aromatem i wybornym smakiem. Na bazie domowych likierów można także przygotować wiele popularnych drinków a również wykorzystać go do przygotowania deserów czy ciast.
Przygotuj kremowy, aromatyczny likier domowy lub lżejszy owocowy trunek z przepisów Doradcy Smaku.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: