Zacznij od zmodyfikowania klasycznego menu. Tak więc, przygotowując żurek lub barszcz nie używaj wędzonki, a zupę przygotuj na bulionie warzywnym i zakwasie. W smaku będzie równie smaczna! Białą kiełbasę zastąp kiełbasą wegetariańską przygotowaną na bazie soi lub warzy. Faszerowane jajka przygotuj z nadzieniem pieczarkowym lub z wykorzystaniem pasty z awokado. Wielkanoc to również sałatki - postaw na te, które w swoim składzie mają tylko warzywa. Wielkanoc przypada w okresie, gdy na straganach pojawiają się pierwsze nowalijki. Wyczarowanie zdrowej, kolorowej i przede wszystkim warzywnej sałatki, bogatej w wartości odżywcze wcale nie będzie trudne. A jeśli chcesz podać też tradycyjne dania Wielkanocne w stylu wege przygotuj klasyczną sałatkę jarzynową.
Na wielkanocnym stole nie można zabraknąć pasztetu mięsnego. Jeśli jesteś na diecie wege zastąp go pasztetem warzywnym. Tutaj polecam szczególnie pasztet z pieczarek. Zarówno smakiem, jak i konsystencją jest mocno zbliżony do mięsnego odpowiednika. Można do niego również dodać posiekane orzechy, nadając mu tym samym chrupiącego akcentu.
Grzyby są dobrym produktem do zastąpienia mięsa. Dlatego wykorzystaj pieczarki do przygotowania farszu do jajek. Całość posyp jeszcze dodatkiem zielonego szczypiorku.
Ugotuj zupę chrzanową. W podstawowym przepisie ta zupa powstaje na bazie bulionu warzywnego. Tą aromatyczną zupę podaj z jajkami ugotowanymi na twardo i posyp szczypiorkiem lub koperkiem.
Na wielkanocny obiad wybierz kotlety z kaszy jaglanej podane z pastą z awokado. Będą bezmięsnym zamiennikiem popularnych kotletów schabowych lub każdej innej porcji mięsa, którą można przygotować na Wielkanoc. Inne również pyszne propozycje do warzywny gulasz, papryka faszerowana kaszą lub kotlety z boczniaków.
Największy wybór dają sałatki, bo pomysłów na wege sałatki nie brakuje. Polecam szczególnie wiosenną sałatkę z kiełkami, która powstaje ze szpinaku, jajek ugotowanych twardo i rzodkiewki. Do tego garść kiełek i sos.
Jeśli zaś chodzi o słodkie przekąski tutaj z powodzeniem możesz zajadać się pięknymi mazurkami i puszystymi babkami.
Przygotowanie bezmięsnej Wielkanocy wcale nie będzie takie trudne. Wystarczy postawić na przepisy z warzywami, a mięsne dodatki zastąpić wegetariańskimi zamiennikami – tofu, soczewicą czy grzybami – boczniakami lub pieczarkami.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: