Pomidory to jedne ze zdrowszych i popularniejszych warzyw na całym świecie, także w Polsce. Kiedy sezon pomidorowy w pełni warto sięgnąć po przepisy na przetwory z pomidorów, po to, aby zatrzymać ich smak w słoikach. Przetwory z pomidorów na zimę są różnorakie – od soków i sosów, po sałatki czy pomidory kiszone.
Domowe soki pomidorowe to smaczne, pełne witamin napoje. Soki pomidorowe przygotowuje się z gotowanych pomidorów i przecieranych przez sitko. Sok pomidorowy można przed pasteryzowaniem można doprawić solą. Papryką słodką pieprzem lub ziołami suszonymi. Zobacz przepis na najlepszy sos pomidorowy do słoików.
Przeciery pomidorowe to kolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów na przetwory. Przeciery pomidorowe to świetna baza do sosów i zup. Jeśli robisz gołąbki w sosie pomidorowym lub pulpety w sosie pomidorowym – domowy przecier będzie niezastąpiony. Przecier pomidorowy to także idealna baza do zupy pomidorowej lub gulaszu. Aromatyczny przecier pomidorowy jest niezastąpiony do sosu do spaghetti.
Bardzo popularnym i smacznym przepisem jest sałatka z zielonych pomidorów z papryką. Zielone pomidory mają wyjątkowy smak. Tę sałatkę robi się ze specjalnej odmiany zielonych pomidorów lub z pomidorów, które nie dojrzały. W tym drugim przypadku, należy je ugotować. Zielone pomidory można również kisić. Takie kiszone pomidory można zajadać jako przekąskę lub dodać do sałatki.
Pomidory to także baza do przyrządzenia domowego ketchupu. Przepis na pyszny i sprawdzony ketchup zawsze się przyda. Ten sos wzbogaci kanapki, zapiekanki, grzanki. Keczup można wzbogacić dodatkiem cukinii, śliwek, dynią lub papryką. Świetnym przepisem jest ketchup z pomidorów i cukinii.
Pomidory dają nieskończone możliwości kulinarne. Można je łączyć z większością warzyw i owoców. Pomidory lubią towarzystwo oliwy, bazylii, tymianku, oregano, czosnku, papryk: słodkiej, chili czy wędzonej.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: