Jak przyprawić spaghetti, aby przenieść się z jego smakiem do Włoch? Poznaj polecane zioła i przyprawy, ale i tajemnicę prawdziwego sosu bolońskiego!
Włoska kuchnia to jedna z ulubionych kuchni Polaków! A popularne “spaghetti” stało się często podawanym w domach obiadem. Choć samo “spaghetti” oznacza jedynie rodzaj makaronu o długich, cienkich nitkach, to Polacy często określają tym mianem danie, które we Włoszech nazywa się dokładnie “spaghetti bolognese”. W naszym ojczystym języku można przetłumaczyć to na spaghetii po bolońsku. Sprawdźmy, jakie przyprawy do niego pasują!
“Po bolońsku” - czyli jak? Tajemnice oryginalnego sosu bolognese
Tradycyjny sos bolognese to ciepły, mięsny sos pomidorowy. W Polsce najczęściej stosuje się wieprzowinę lub wieprzowinę z wołowiną, pomidory i cebulę. W oryginalnym przepisie warzyw jest więcej - obowiązkowa jest marchewka oraz seler naciowy. Dodaje się także włoski boczek – pancetta. Co ciekawe, w oryginale sos boloński absolutnie nie był podawany z delikatnym makaronem spaghetti. Dlaczego? W sosie bolońskim powinno przeważać mięso, a warzywa być jedynie dodatkiem. Przez to delikatny makaron nie nadawał się do ciężkiego, mięsnego sosu. Obecnie jednak sos jest dużo bardziej pomidorowy i kojarzy się przede wszystkim z makaronem spaghetti. Choć we Włoszech w restauracjach i we włoskich domach sos bolognese najczęściej zjecie z makaronem tagliatelle.
Jak przyprawić spaghetti?
Jeśli chodzi o przyprawy do spaghetti, a tak właściwie do sosu bolońsko-podobnego, należy skorzystać z bogactwa włoskich ziół. Można zastosować tutaj gotową mieszankę, jak Zioła kuchni włoskiej Prymat, ale i wybrać swoje ulubione zioła i przyprawy.
Na pewno warto postawić na bazylię i oregano - kwintesencję włoskich ziół. Dodaj je zarówno w formie suszonej do gotowania sosu, ale i w formie świeżej jako ozdoba talerza z gotowym daniem.
Smak podkręci czosnek suszony i papryka – i słodka, i ostra. Oczywiście ta druga jest bardziej wyrazista, szczególnie jeśli lubisz bardziej pikantne dania. Czosnek z kolei świetnie komponuje się z cebulą, którą dodajemy do sosu.
Na koniec nieodłączni towarzysze każdego wytrawnego dania – pieprz i sól. Warto postawić tu na świeżo mielony pieprz, bo wtedy jest najbardziej intensywny.
Oczywiście podane przyprawy to kompozycja, która jest jedynie inspiracją. We włoskich smakach można szaleć z innymi ziołami, różnymi dodatkami przypraw oraz aromatami. Postawcie na to, co naprawdę lubicie!
Zioła kuchni włoskiej - co zawierają?
Ta mieszanka przypraw na pewno doskonale skomponuje się z mięsem mielonym i pomidorami. Oprócz wcześniej wspomnianych bazylii i oregano, w Ziołach kuchni włoskiej znajdziecie także cząber, tymianek, szałwię, natkę pietruszki oraz rozmaryn. Już po otwarciu saszetki poczujecie orzeźwiające, aromatyczne nuty, które po dodaniu do gotującego się sosu przekażą bogactwo smaku, które podbije następnie Wasze kubki smakowe! Warto mieć tę mieszankę w kuchni, bo pasuje do naprawdę wielu dań.