14 lutego obchodzone są walentynki, czyli święto zakochanych. Z tej okazji warto pomyśleć o drugiej połówce i np. podarować jej słodki upominek. Moją propozycją na to święto będzie właśnie słodki prezent. Najlepszym rozwiązaniem będą ciasteczka, oczywiście z motywem serduszek. Ciasteczka w kształcie serduszka przekładane kremem malinowym na pewno ucieszą drugą osobę. Tak samo jak kajmakowe, kruche ciasteczka całe w serduszka. Jeśli jednak chcemy bardziej zaskoczyć ukochaną osobę polecam zrobić urocze składające się z dwóch części. Co prawda trochę pracy trzeba w nie włożyć, ale uśmiech na twarzy drugiej osoby będzie niezapomniany. Pamiętajcie, żeby tworzyć je z miłością, bo w tym dniu to ona jest najważniejsza.
Walentynkowe ciasteczka
Składniki
1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- czerwony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania przepisu:
1. Na samym początku margarynę, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
2. Do tego dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Z kolei ciasto dzielimy na dwie równe części. W jedną wgniatamy czerwony barwnik.
4. Ciasto wałkujemy, szklanką wycinamy cieniutkie ciasteczka. Następnie w nich foremką w kształcie serduszka wycinamy środki. W miejsce wycięcia wkładamy serduszko przeciwnego koloru. Dodatkowo jeśli chcesz to możesz wyciąć kilka zwykłych serduszek tak jak ja to zrobiłam.
5. Na koniec układamy ciasteczka na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Gotowe. Smacznego!
Kajmakowe ciasteczka serduszka
Składniki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kajmaku
- 10 dag margaryny
- jajko
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw zagniatamy ciasto. Margarynę, mąkę i cukier puder dajemy do miski.
2. Następnie margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko oraz kajmak i zagniatamy ciasto.Ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut.
3. Ciasto wałkujemy. Ozdobnym wałkiem robimy wzorek. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciasteczka.
4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
5. Ciasteczka wyjmujemy. Gotowe!
Ciasteczka serduszka przekładane kremem malinowym
Składniki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
masa:
- 2 łyżki rozgniecionych malin
- 15 dag margaryny Kasi
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania przepisu:
1. Na samym początku margarynę, cukier puder, kakao, mąkę i proszek do pieczenia dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
3. Do tego dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 10 minut.
4. Wycinamy foremkami cienkie serduszka. Układamy ciasteczka na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.
5. Ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
6. W tym czasie przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę ucieramy. Stopniowo dodajemy maliny przy tym ucierając masę.
7. Ciasteczka przekładamy masą.
8. Gotowe! Smacznego!