Mięso cielęce uchodzi za jedno z najpyszniejszych i najdelikatniejszych. Cielęcina to mięso z młodego bydła, w wieku od 2 do 8 miesięcy. Przez swoją delikatność i szlachetność, ten rodzaj mięsa jest też dość wymagający. Wiele osób boi się kulinarnego wyzwania, jakim są przepisy na cielęcinę. Okazuje się jednak, że nie ma się czego bać. Jeśli postawimy na sprawdzone przepisy, to żadne danie z cielęciną nie będzie trudne.
Przepisy na dania z cielęciny opierają się na gotowaniu, smażeniu, duszeniu bądź pieczeniu. Delikatność tego mięsa sprawia, że zwykle nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, a wręcz przeciwnie. Zastanawiając się nad przepisami na dania z cielęciną możemy postawić zarówno na klasyki kuchni, jak i bardziej nowoczesne, urozmaicone przepisy. Mięso cielęce jest uniwersalne i pasuje do wielu potraw.
Cielęcina przepisy na obiad:
Cielęcina jest mięsem bardzo delikatnym zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Dlatego należy ją odpowiednio przygotować, aby mięso nie było gumowe, twarde lub przesuszone. Ważną wskazówką, którą warto zastosować przy przygotowywaniu cielęciny jest krojenie mięsa zawsze w poprzek włókien. Pozwala to na zachowanie odpowiedniej tekstury i jędrności. Warto wiedzieć, że mięso cielęce jest chude, a przy tym zawiera dużo białka. Jest więc to idealny składnik diety dla osób dbających o linię, ale także tych, które uprawiają sport. Przepisy z cielęciną często obejmują także dietę dla niemowląt.
Przy przepisach na dania z cielęciny powinno stawiać się na jakościowe dodatki i przyprawy. Mięso cielęce w daniach obiadowych najlepiej smakuje w towarzystwie ziół, białego wina, sosów na bazie śmietany czy też marynat o orzeźwiających smakach. Z przypraw do cielęciny warto stawiać na rozmaryn, tymianek czy oregano.
Ze względu na delikatność i jakość mięsa cielęcego, często jest ono wybierane jako podstawa dań obiadowych dla dzieci. Cielęcina w przepisach dla dzieci sprawdzi się w formie klopsików, kotlecików czy zmiksowana z innymi dodatkami. Jeśli chodzi o to, co zrobić z cielęciny na zwykły obiad, to najpopularniejszymi przepisami są mięsa w sosie lub pieczone. Jednak różnorodność jest naprawdę ogromna – od pieczenia, przez smażenie, po przygotowywanie na parze.
Wybierając mięso cielęce warto zwrócić uwagę na kolor oraz zawartość tłuszczu. Kawałki powinny być mocno różowe, poprzecinane białymi paskami tłuszczu. Jeśli możemy, zwróćmy uwagę na świeży zapach oraz delikatną wilgotność mięsa cielęcego z wierzchu. Najczęściej do potraw z cielęciny wybiera się eskalopki, polędwicę i kotlety z żeber. Jednak równie pyszne są mostki cielęce, udźce, steki czy łopatka. Wszystko zależy od tego, jakie danie z cielęciny będziemy przygotowywać i na czym najbardziej nam zależy.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: