Śliwki należą do owoców pestkowych, które mają kulisty kształt oraz mięsisty miąższ. Chociaż na całym świecie występuje bardzo dużo odmian tego owocu to na polskich straganach najczęściej spotykamy węgierki, renklody oraz mirabelki. Każda z tych gatunków wygląda oraz smakuje inaczej. Również, jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni to w zależności od odmiany owoców, wykorzystajmy je do czego innego.
Najbardziej popularne są śliwki węgierki. Mają intensywny fioletowy kolor oraz nie są zbyt duże. Zbiory tej odmiany odbywają się wczesną jesienią. Są doskonałe do przetworów, ciast i deserów.
Kolejną odmianą są śliwki renklody. Co je charakteryzuje? Są duże, mają zielony lub żółty kolor, bardzo soczyste i zarazem delikatne w smaku. Nadają się do bezpośredniego spożycia, ale z powodzeniem można też je wykorzystać do zrobienia soków, dżemów, musów i marmolad.
Śliwki mirabelki są natomiast żółte i owalne. Dawniej była to popularna odmiana śliwy w ogrodach domowych, obecnie nieco zapomniana. Natomiast ze względu na swój ciekawy słodko-kwaśny smak warto ją też wykorzystać do przygotowania kompotów na zimę.
Śliwki są owocami sezonowymi. Dojrzewają głównie końcem wakacji i we wrześniu. Wtedy są najbardziej smaczne, soczyste i mają najwięcej cennych witamin i minerałów. Doskonale smakują solo, najlepiej prosto z drzewa. Ponadto zastosowanie kulinarne śliw jest bardzo szerokie. Dlatego już teraz zapraszam na przegląd najciekawszych przepisów ze śliwkami.
Śliwki to owoce ogólnodostępne w Polsce, nierzadko rosnące w przydomowych sadach i ogródkach. Jeśli dysponujesz ich nadmiarem z powodzeniem możesz zabrać się za przygotowywanie pysznych ciast, deserów oraz przetworów. Poniżej lista najbardziej popularnych przepisów ze śliwkami.
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie śliwek jest przygotowanie nutelli śliwkowej, którą przyrządza się podobnie jak powidła, ale dodaje się też kakao. Jeśli nie mieliście okazji wypróbować tego smarowidła do kanapek to polecam przygotować przynajmniej kilka słoiczków.
Nadmiar śliwek warto zamrozić. Wtedy będą, jak znalazł zimą, gdy zatęsknimy za ich smakiem, a będziemy chcieli przygotować kompot lub ciasto.
Śliwki to owoce popularne na całym świecie. Dlatego nie brakuje przepisów z ich wykorzystaniem z innych kuchni świata. Jeśli wybierzecie się w podróż do Francji będziecie mogli tam wypróbować, clafoutis aux prunes, czyli zapiekankę z ciasta naleśnikowego i świeżych śliwek. Gotowe ciasto wylewa się do naczynia żaroodpornego, układa owoce przekrojone na pół i całość piecze się do zarumienia. Zanim podajemy gotowe danie obficie posypujemy je cukrem pudrem. W USA słynnym deserem ze śliwek jest plum cake, czyli nic innego jak ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu. Po upieczeniu wychodzi pyszne, puszyste ciacho z korzenną nutą.
Śliwki to wdzięczny produkt kulinarny, który warto wykorzystać do przygotowania wybranych pyszności. Macie swój ulubiony przepis na wykorzystanie śliwek?
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: