Szynka wieprzowa to świetny składnik na obiad. Odpowiednio doprawiona i marynowana jest pyszna. Można ją wykorzystać do wielu różnorodnych i smacznych dań obiadowych.
Z szynki wieprzowej można zrobić bitki w sosie własnym. To nieskomplikowany przepis na domowy obiad. Bitki z szynki dusi się w sosie własnym i podaje z ziemniakami i surówką.
Pysznym danie obiadowym będzie szynka pieczona w rękawie. Pieczenie w rękawie pomaga zatrzymać sok w mięsie, a całe danie jest aromatyczne i pełne smaku. Taka szynka smakuje wybornie. Jego zaletą jest to, że można je zjadać na ciepło w plastrach na obiad lub na zimno do kanapek.
Podobnym przepisem do bitek jest szynka duszona w plastrach. Różnicą jest sposób przygotowania mięsa – szynka w plastrach nie jest rozbijana tłuczkiem, tylko duszona w sosie w grubszych plastrach.
Z szynki wieprzowej można zrobić również gulasz. Do takiego gulaszu dodaj cebulę, paprykę, pieczarki i fasolę. Bazą gulaszu może być sos pomidorowy, a dodanie sporej ilości papryki węgierskiej doda daniu koloru i apetycznego zapachu
Szynka wieprzowa to idealne mięso do pieczenia. Kawałek mięsa o wadze nie mniejszej niż kilogram należ natrzeć przyprawami, można naszpikować żabkami czosnku i zostawić do zamarynowania na minimum 12 godzin. Wieprzowina wymaga długiego marynowania, warto o tym pamiętać, bo poprawia to smak mięsa.
Polecamy przepis na pieczoną szynkę na kanapki w przyprawach. To mięso będzie idealne do kanapek – jest chude, pachnie przyprawami. Świetnym dodatkiem do takiej kanapki z szynką będzie musztarda, ogórek kiszony lub chrzan.
Innym sposobem na ten rodzaj wieprzowiny jest przepis na szynkę marynowaną i pieczoną. Mięso jest marynowane w zalewie z przyprawami. Mięso jest marynowane 2 dni i po tym czasie pieczone w rękawie około dwóch godzin.
Na Wielkanoc i nie tylko przyda Wam się przepis na domową szynkę gotowaną. Szynka jest obwiązywana sznurkiem i gotowana w aromatycznej zalewie. Szynka po obgotowaniu pozostaje w zalewie jeszcze przez dzień. Potem zostaje ponownie zagotowana i ostudzona. Po ostudzeniu i osuszeniu, jest gotowa do spożycia. Najlepiej, przed krojeniem, mocno schłodzić mięso w lodówce. To idealna szynka na święta i specjalne okazje.
Szynka wieprzowa to chude, zwarte mięso, które wymaga dłuższego marynowania. Marynowanie na mokro w zalewie pozwoli uzyskać soczysty, aromatyczny kawałek mięsa. Takie marynowanie wymaga kilkunastu godzin.
Innym sposobem jest obłożenie surowego mięsa pokrojoną cebulą i obsypanie przyprawami. Ten sposób wymaga kilku godzin marynowania.
Sposobem, który pozwoli zatrzymać soki w kawałku mięsa, a jednocześnie doda smaku, jest zwinięcie szynki wieprzowej w plastry boczku i wolne pieczenie w temperaturze minimum 180 stopni.
Generalnie szynka wieprzowa to mięso, które wymaga dłuższego marynowania i obróbki - gotowania lub duszenia. Te metody pozwolą najlepiej wydobyć walory tego rodzaju wieprzowiny.
W serwisie „Doradca Smaku” znajdziesz kilka porad dotyczących peklowania szynki, przygotowania marynaty czy czasu pieczenia wieprzowiny:
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: