Słodkowodny amur pochodzi z rodziny karpiowatych, co czyni go krewnym naszego tradycyjnego polskiego karpia. Jest to ryba półtłusta, która świetnie nadaje się do wędzenia, ale też duszenia, gotowania czy smażenia. To delikatne, białe mięso z amura można przygotować na wiele sposobów. Chcesz poznać sprawdzone przepisy na dania i potrawy z amura? Zapraszam do serwisu Doradca Smaku. Przygotowałem z myślą o Tobie przegląd najciekawszych przepisów, z których dowiesz się dokładnie jak przygotować amura i z czym go podawać.
Delikatne, białe i niezwykle ościste. Na szczęście ości dość łatwo odchodzą od mięsa. Wystarczy tylko poznać kilka sposób, w jaki szybki i prosty pozbyć się ości z amura:
Filetowanie ryby – należy odciąć mięso od kręgosłupa, a następnie ręcznie usunąć ości,’
Kalibrowanie ryby – nacinanie mięsa w pionowe paski i usuwanie ości ręcznie lub nożem
Marynowanie ryby w zalewie octowej – najlepiej przez całą noc, wtedy ości stają się miękkie i łatwiej odchodzą od mięsa.
Amur jest rybą, która ma charakterystyczną woń mułu - dlatego zanim zaczniemy ją przyrządzać do jedzenia warto wcześniej przez kilka godzin moczyć ją np. W mleku lub zamarynować plastrami cebuli. W ten sposób usunięty zostanie nieprzyjemny zapach, ale też przygotujemy mięso do obróbki termicznej.
Technik i sposób przygotowania amura jest wiele. Pieczony w całości amur doskonale współgra z upieczonymi na złoty kolor ziemniakami i bukietem gotowanych warzyw. Możecie także na patelni usmażyć tuszki z amura lub przygotować w garnku duszone filety tej ryby. Jeśli macie odpowiedni sprzęt, możecie go również uwędzić.
Zapraszam na przegląd najpopularniejszych w serwisie Doradca Smaku przepisów na amura.
Amur na poduszce ryżowo-warzywnej - to danie zachwyca kolorami warzyw. Sam amur natomiast posiada piękny ziołowy kolor i aromat.
Amur na kaszy jaglanej z batatem - ta kompozycja smaków to prawdziwy sztos. Całość ma przyjemny tymiankowy aromat.
Amur smażony w panierce - najbardziej klasyczna forma podania tej ryby. Złocista panierka i smaczne dodatki – ziemniaki lub frytki, a do tego pyszna surówka.
Amur w galarecie - przepis na przekąskę rybną, która sprawdzi się w trakcie domowego przyjęcia i spotkań z rodziną w okresie świąt.
To tylko cztery z wielu przepisów na amura jakie znajdziesz w serwisie. Jestem ciekaw, która z tych propozycji będzie Twoim hitem.
Amura możesz przygotować na piątkowy obiad w na święta zamiast karpia. W Polsce ten gatunek ryby zyskuje coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego – amur w smaku jest delikatny i pyszny.
Jeśli lubicie dania z ryb i owoców morza zapraszam do sekcji, w której znajdziesz wiele sprawdzonych i pysznych przepisów.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: