Wielu z nas szpinak kojarzy się z koszmarem lat szkolnych, gdy byliśmy zmuszani jeść zieloną, bezsmakową papkę. Na szczęście szpinak udało się odczarować i zaczęliśmy go serwować przy każdej możliwej okazji. Trudno już znaleźć restaurację, w której nie podaje się szpinaku i trudno znaleźć dom, w którym przynajmniej kilka razy w miesiącu nie przygotowuje się na obiad czy kolację smacznych, zielonych liści.
Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 jajka
Ok. 7 łyżek stołowych drobnego cukru
1 limonka
½ szklanki oleju arachidowo-rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 litr śmietanki 30%
3 łyżki serka mascarpone
2 łyżki miodu
2 brzoskwinie
2 nektarynki
1 morela
Olej do posmarowania formy
1 laska Wanilii Prymat
Do smaku:
Gałka muszkatołowa mielona, Cynamon mielony Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.