Ragout to potrawa kuchni francuskiej, którą możemy porównać do znanego nam powszechnie gulaszu. W różnych regionach Francji to danie wykonuje się z innych składników: mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu, ryb lub samych warzyw. Wszystkie elementy jednogarnkowej potrawy powinny być pokrojone w równe kawałki i duszone w sosie, doprawionym oczywiście aromatycznymi ziołami.
Składniki:
600 g filetu z dorsza (4 kawałki ze skórą)
2 szalotki
5 łyżek masła klarowanego
1 łyżka cukru drobnego
1 łyżka mąki pszennej
250 ml Rosołu warzywnego Kucharek
2 gruszki
1 świeży ogórek
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki Musztardy francuskiej Prymat
1 duży ziemniak
Olej do smażenia
Do smaku: Kolendra cała, Koperek suszony, Pieprz czarny i Sól morska Prymat