Idealne danie na rozgrzewającą, jesienną kolację? Kurczak zapiekany w warzywach korzennych z grzanką i serem. Ta potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca. A w dodatku prosta, bo z jej przygotowaniem poradzi sobie w kuchni każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania.
Składniki:
6 udek kurczaka bez kości
Świeża włoszczyzna
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki pszennej
250 ml śmietany 30%
3 marchewki
100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
4 małe ugotowane ziemniaki
Bułka wrocławska (około 6 kromek)
2 jajka
50 g twardego sera typu mozzarella (lub cheddar)
3-4 Liście laurowe Prymat
6 ziaren Ziela angielskiego całego Prymat
Do smaku: Papryka ostra mielona, Pieprz biały mielony, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.