Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Podpłomyk drożdżowy z jeżynami i kozim serem, odc. 2

Ta zapomniana, słowiańska potrawa powróciła w kuchni Andrzeja Polana w zupełnie nowym wydaniu. Podpłomyk, czyli cienki chlebek kładziony pod płomieniem, to najstarsza znana nam forma pieczywa.

Ta zapomniana, słowiańska potrawa powróciła w kuchni Andrzeja Polana w zupełnie nowym wydaniu. Podpłomyk, czyli cienki chlebek kładziony pod płomieniem, to najstarsza znana nam forma pieczywa. Dobra wiadomość jest taka, że nawet kulinarni amatorzy bez problemu poradzą sobie z takim wypiekiem. 

 

Składniki:

Ciasto:
500 ml wody
15 g drożdży
900 g mąki pszennej
25 g Soli morskiej Prymat

Dodatki na ciasto:
200 g rolady z sera koziego
80 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
300 g jeżyn (świeże lub mrożone)
1 garść szpinaku baby
Olej rzepakowy

Do smaku:
Tymianek, Pieprz czarny grubo mielony, Oregano, Sól morska Prymat

Sposób przygotowania krok po kroku znajdziecie TUTAJ. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak