Ta zapomniana, słowiańska potrawa powróciła w kuchni Andrzeja Polana w zupełnie nowym wydaniu. Podpłomyk, czyli cienki chlebek kładziony pod płomieniem, to najstarsza znana nam forma pieczywa. Dobra wiadomość jest taka, że nawet kulinarni amatorzy bez problemu poradzą sobie z takim wypiekiem.
Składniki:
Ciasto:
500 ml wody
15 g drożdży
900 g mąki pszennej
25 g Soli morskiej Prymat
Dodatki na ciasto:
200 g rolady z sera koziego
80 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
300 g jeżyn (świeże lub mrożone)
1 garść szpinaku baby
Olej rzepakowy
Do smaku:
Tymianek, Pieprz czarny grubo mielony, Oregano, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania krok po kroku znajdziecie TUTAJ.