Ruskie, z jagodami, z truskawkami, kapustą i grzybami albo z mięsem. Polacy po prostu uwielbiają pierogi - niezależnie od tego czy serwujemy je na słodko, czy wytrawnie. Najczęściej gotujemy je lub smażymy, ale Andrzej Polan postanowił połączyć klasykę z nowoczesnością i przygotował pieczone pierogi faszerowane mięsem wołowym i... żurawiną.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
250 g tłustego twarogu
1 jajko
Do smaku: Zioła prowansalskie suszone, Sól morska Prymat
400 g mięsa wołowego ugotowanego
2 cebule
400 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
2 garście jarmużu oczyszczonego z unerwień
60 g żurawiny suszonej
1 łyżka miodu
100 ml śmietanki 18%
Chrzan tarty Smak
Musztarda francuska Prymat
Szczypiorek do posypania
Olej do smażenia
Do smaku: Przyprawa do wołowiny, Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.