♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
RISOTTO Z KURCZAKIEM,delikatne i aksamitne w smaku .
-
ryż do risotta 200 gram
-
papryka czerwona 1 sztuka
-
filet z kurczaka 1 sztuka
-
tymianek
-
bulion drobiowy 0,5 litra
-
sól do smaku
-
pieprz czarny mielony
-
cebula 1 sztuka
-
masło 2 łyżki
-
oliwa z oliwek 2 łyżki
Cebulę kroję w drobną kostkę ,w garnku rozgrzewam oliwę dodaję masło i podsmażam cebulę,dodaję tymianek,jak cebula jest podsmażona dodaję ryż i mieszam, ziarenka ryżu winny się obkleić cebulą ,następnie stopniowo po 4 łyżki dodaję bulion ,gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż dodaję następne 4 łyżki bulionu i tak do momentu aż ryż będzie miękki.pierś z kurczaka kroję w kostkę .Podsmażam .Paprykę kroję w drobną kostkę .Dodaję do ryżu mieszam z papryką doprawiam.Podaję na ciepło.
SMACZNEGO :)
U mnie risotto jest z kalmarami ,jeśli lubicie owoce morza to polecam :RISOTTO Z KALMARAMI.
Składniki:
-
kalmary 200 gr mrożone
-
ryż do risotta 1/2 szklanki
-
papryka czerwona 1 mała
-
bulion 2 szklanki
-
masło 1 łyżka
-
cebula 1 sztuka
-
czosnek 2 ząbki
-
szczypiorek
-
sól do smaku
-
pieprz
Kalmary odmrozić ,na patelni rozpuść masło dodaj pokrojoną cebulę w kostkę oraz ząbki czosnku w całości .Pokrój papryczkę i szczypiorek .Do podsmażonej cebuli wsyp ryż i wymieszaj następnie stopniowo dolewaj bulion , drugą łyżkę wlej dopiero jak pierwszą wchłonie ryż i tak postępuj aż zużyjesz cały bulion, dodaj pokrojoną papryczkę ,dopraw.Wyjmij ząbki czosnku .Kalmary pokrój w krążki i podsmaż na maśle,podsmażone kalmary dodaj do ryżu wymieszaj dodaj szczypiorek , dopraw, skrop cytryną .
SMACZNEGO :)