Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

10 października - światowy dzień owsianki

Światowy dzień owsianki został wymyślony przez szkocką organizację charytatywną. Dzień ten jest okazją do spróbowania owsianki niekoniecznie w tradycyjnej wersji.

Tradycyjna polska owsianka przygotowywana jest z płatków owsianych i mleka, ale można do niej dodać wszystko co tylko przychodzi nam do głowy, by stworzyć całkiem nową wersję, która zadowoli małych i dużych smakoszy.

Płatki owsiane przygotowane na mleku dostarczają naszemu organizmowi wszystkie potrzebne aminokwasy. Substancje zawarte w owsie dostarczają również magnezu, żelaza, ale także witamin z grupy B, które działają na poprawę pamięci i koncentracji.

Owies, wśród wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, ale bez obaw, jest to dobry tłuszcz, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Chociaż owsianka najbardziej pasuje na śniadanie, to podana w wysokich szklankach lub pucharkach świetnie sprawdzi się również na podwieczorek.

4 wersje na odmianę tradycyjnej owsianki:

Owsianka z orzechami, czekoladą i karmelizowanymi jabłkami

10 października - światowy dzień owsianki

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 garść rodzynek
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Karmelizowane jabłka:

  • 250 g jabłek
  • 40 g cukru kokosowego
  • duża szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki siekanych orzechów laskowych

 

Przygotowanie:

Do płatków owsianych dodajemy mleko, sezam i rodzynki. Orzechy i czekoladę siekamy i również dodajemy do płatków. Odstawiamy na ok. 30 minut.

W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukier kokosowy rozpuszczamy na suchej patelni, dodajemy pokrojone jabłka i cynamon, podgrzewamy razem przez chwilę.

Owsiankę przekładamy do miseczek/pucharków, na wierzch wykładamy jabłka, posypujemy siekanymi orzechami i podajemy.

 

Nocna wytrawna owsianka (przepis)

10 października - światowy dzień owsianki

 

Owsianka cappuccino z chia i bananem (przepis)

Owsianka cappuccino z chia i bananem - medium

 

Kokosowa owsianka z żurawiną (przepis)

10 października - światowy dzień owsianki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak