Tradycyjna polska owsianka przygotowywana jest z płatków owsianych i mleka, ale można do niej dodać wszystko co tylko przychodzi nam do głowy, by stworzyć całkiem nową wersję, która zadowoli małych i dużych smakoszy.
Płatki owsiane przygotowane na mleku dostarczają naszemu organizmowi wszystkie potrzebne aminokwasy. Substancje zawarte w owsie dostarczają również magnezu, żelaza, ale także witamin z grupy B, które działają na poprawę pamięci i koncentracji.
Owies, wśród wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, ale bez obaw, jest to dobry tłuszcz, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Chociaż owsianka najbardziej pasuje na śniadanie, to podana w wysokich szklankach lub pucharkach świetnie sprawdzi się również na podwieczorek.
4 wersje na odmianę tradycyjnej owsianki:
Owsianka z orzechami, czekoladą i karmelizowanymi jabłkami
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 garść rodzynek
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Karmelizowane jabłka:
- 250 g jabłek
- 40 g cukru kokosowego
- duża szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 4 łyżeczki siekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Do płatków owsianych dodajemy mleko, sezam i rodzynki. Orzechy i czekoladę siekamy i również dodajemy do płatków. Odstawiamy na ok. 30 minut.
W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukier kokosowy rozpuszczamy na suchej patelni, dodajemy pokrojone jabłka i cynamon, podgrzewamy razem przez chwilę.
Owsiankę przekładamy do miseczek/pucharków, na wierzch wykładamy jabłka, posypujemy siekanymi orzechami i podajemy.
Nocna wytrawna owsianka (przepis)
Owsianka cappuccino z chia i bananem (przepis)
Kokosowa owsianka z żurawiną (przepis)