Makaron znalazł swoich fanów na całym świecie. Aby celebrować to wspaniałe święto, wystarczy przygotować tego dnia smaczne makaronowe danie. Na świecie doliczono się ponad 600 różnych gatunków i kształtów makaronu. Makaron jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, możemy go połączyć z przeróżnymi ulubionymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka pomysłów na dania z makaronem w wersji bezmięsnej, a po więcej przepisów z wykorzystaniem makaronu zapraszam na mój profil Patrycja33.
Makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
sos:
awokado dojrzałe 3 szt,
czosnek 4 ząbki,
sok z limonki do smaku,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
dowolny makaron pełnoziarnisty 300 g,
pomidorki koktajlowe 250 g,
kolendra świeża kilka listków,
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy na gładką masę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i układamy na makaronie. Wierzch dekorujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki:
farsz:
szpinak 250 g,
cebula pół szt,
czosnek 2-3 ząbki,
pieczarki 300 g,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
sos beszamelowy:
mleko 2 szklanki,
masło 40 g,
mąka pszenna 2 łyżki,
gałka muszkatołowa do smaku,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
sos pomidorowy 1 duży słoik,
ser mozzarella 200 g,
parmezan starty do posypania,
makaron Lasagne 21 płatów,
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż lekko się zrumieni. Szpinak myjemy, siekamy nożem i dodajemy do cebuli, smażymy do momentu, gdy odparuje całą wodę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy do zrumienienia, przez cały czas mieszając. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Blaszkę smarujemy olejem, następnie rozsmarowujemy sos beszamelowy i kładziemy płaty makaronu. W mojej blaszce mieściły się 3 płaty. Następnie makaron należy również posmarować z drugiej strony, ale tym razem sosem pomidorowym. Na makaron nakładamy szpinak, następnie płaty makaronu, sos beszamelowy i pieczarki. Tą czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Wierzch Lasagne polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. Następnie nakładamy folię aluminiową błyszczącą stroną do dołu i wkładamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min. Upieczoną Lasagnę kroimy, nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Dodatkowo do takiego obiadu polecam serdecznie lampkę półwytrawnego winka.
Tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
sos:
szpinak 200 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 duże ząbki,
suszone pomidory 10 plastrów,
śmietanka 30-36% 200 ml,
zioła prowansalskie 1,4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
dodatkowo:
makaron Tagliatelle 400 g,
parmezan do posypania,
sól,
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy do momentu aż szpinak odparuje całą wodę. Co jakiś czas szpinak należy pomieszać. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Łączymy z sosem, mieszamy i wykładamy na talerze. Makaron posypujemy obficie parmezanem. Smacznego:-)
Spaghetti z pulpetami z soczewicy
Składniki:
sos:
pomidory z puszki 2 opakowania,
papryka czerwona 1 szt,
czosnek 6 ząbków,
oliwa z oliwek 4 łyżki,
świeża bazylia 1 łyżka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sos sojowy 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,
pulpety:
soczewica czerwona 2 szklanki,
czosnek 1 ząbek,
płatki owsiane 3 łyżki,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
spaghetti 1 opakowanie,
płatki drożdżowe do posypania,
świeża bazylia kilka listków,
Sposób przygotowania:
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona. Następnie paprykę odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z niej skórkę. Pomidory z puszki otwieramy i przelewamy do garnka, dodajemy upieczoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki sosu. Sos miksujemy blenderem aż będzie jednolity.
Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, (u mnie dwie szklanki) i nastawiamy na palnik. Gotujemy aż będzie miękka, co jakiś czas soczewicę należy pomieszać, aby nie przywarła do spodu garnka.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy płatki owsiane, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Z masy formujemy okrągłe pulpety, które układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, aż lekko się zrumienią. Podczas pieczenia pulpety można przewracać, aby były równomiernie upieczone.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, następnie odcedzamy. Sos podgrzewamy. Na talerzu układamy makaron, następnie polewamy sosem, układamy pulpety i posypujemy posiekaną bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Smacznego!