Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

25 Października- Światowy Dzień Makaronu

Małymi kroczkami nadchodzi Światowy Dzień Makaronu! Będziecie świętować? Ja na pewno, bo jestem ogromną fanką makaronów.

Makaron znalazł swoich fanów na całym świecie. Aby celebrować to wspaniałe święto, wystarczy przygotować tego dnia smaczne makaronowe danie. Na świecie doliczono się ponad 600 różnych gatunków i kształtów makaronu. Makaron jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, możemy go połączyć z przeróżnymi ulubionymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka pomysłów na dania z makaronem w wersji bezmięsnej, a po więcej przepisów z wykorzystaniem makaronu zapraszam na mój profil Patrycja33. 

 

Makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi

25 Października- Światowy Dzień Makaronu

Składniki:

sos:

awokado dojrzałe 3 szt,

czosnek 4 ząbki,

sok z limonki do smaku,

sól i pieprz do smaku,


dodatkowo:

dowolny makaron pełnoziarnisty 300 g,

pomidorki koktajlowe 250 g,

kolendra świeża kilka listków,


Sposób przygotowania:

Awokado obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy na gładką masę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i układamy na makaronie. Wierzch dekorujemy świeżą  kolendrą lub natką pietruszki.

 

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

25 Października- Światowy Dzień Makaronu

 

Składniki:

farsz:

szpinak 250 g,

cebula pół szt,

czosnek 2-3 ząbki,

pieczarki 300 g,

zioła prowansalskie pół łyżeczki,

sól i pieprz do smaku,

olej do smażenia,


sos beszamelowy:

mleko 2 szklanki,

masło  40 g,

mąka pszenna 2 łyżki,

gałka muszkatołowa do smaku,

sól i pieprz do smaku,


dodatkowo:

sos pomidorowy 1 duży słoik,

ser mozzarella 200 g,

parmezan starty do posypania,

makaron Lasagne 21 płatów,


Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż lekko się zrumieni. Szpinak myjemy, siekamy nożem i dodajemy do cebuli, smażymy do momentu, gdy odparuje całą wodę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy do zrumienienia, przez cały czas mieszając. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

Blaszkę smarujemy olejem, następnie rozsmarowujemy sos beszamelowy i kładziemy płaty makaronu. W mojej blaszce mieściły się 3 płaty. Następnie makaron należy również posmarować z drugiej strony, ale tym razem sosem pomidorowym. Na makaron nakładamy szpinak, następnie płaty makaronu, sos beszamelowy i pieczarki. Tą czynność powtarzamy aż do wykończenia składników. Wierzch Lasagne polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. Następnie nakładamy folię aluminiową błyszczącą stroną do dołu i wkładamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min. Upieczoną Lasagnę kroimy, nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Dodatkowo do takiego obiadu polecam serdecznie lampkę półwytrawnego winka.

 

Tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

25 Października- Światowy Dzień Makaronu

 

 

Składniki:

 

sos:

 

szpinak 200 g,

 

cebula 1 szt,

 

czosnek 2 duże ząbki,

 

suszone pomidory 10 plastrów,

 

śmietanka 30-36% 200 ml,

 

zioła prowansalskie 1,4 łyżeczki,

 

sól i pieprz do smaku,

 

olej do smażenia,

 


dodatkowo:

 

makaron Tagliatelle 400 g,

 

parmezan do posypania,

 

sól,

 


Sposób przygotowania:

 

Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy do momentu aż szpinak odparuje całą wodę. Co jakiś czas szpinak należy pomieszać. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. 

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Łączymy z sosem, mieszamy i wykładamy na talerze. Makaron posypujemy obficie parmezanem. Smacznego:-) 

 

Spaghetti z pulpetami z soczewicy

25 Października- Światowy Dzień Makaronu

 

Składniki:

 

sos:

 

pomidory z puszki 2 opakowania,

 

papryka czerwona 1 szt,

 

czosnek 6 ząbków,

 

oliwa z oliwek 4 łyżki,

 

świeża bazylia 1 łyżka,

 

papryka słodka mielona 1 łyżeczka,

 

sos sojowy 1 łyżka,

 

sól i pieprz do smaku,

 


pulpety:

 

soczewica czerwona 2 szklanki,

 

czosnek 1 ząbek,

 

płatki owsiane 3 łyżki,

 

kurkuma mielona 1 łyżeczka,

 

garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka,

 

sól i pieprz do smaku,

 


dodatkowo:

 

spaghetti 1 opakowanie,

 

płatki drożdżowe do posypania,

 

świeża bazylia kilka listków,

 


Sposób przygotowania:

 

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona. Następnie paprykę odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z niej skórkę. Pomidory z puszki otwieramy i przelewamy do garnka, dodajemy upieczoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki sosu. Sos miksujemy blenderem aż będzie jednolity. 

 

Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, (u mnie dwie szklanki) i nastawiamy na palnik. Gotujemy aż będzie miękka, co jakiś czas soczewicę należy pomieszać, aby nie przywarła do spodu garnka. 

 

Do ugotowanej soczewicy dodajemy płatki owsiane, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Z masy formujemy okrągłe pulpety, które układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, aż lekko się zrumienią. Podczas pieczenia pulpety można przewracać, aby były równomiernie upieczone. 

 

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, następnie odcedzamy. Sos podgrzewamy. Na talerzu układamy makaron, następnie polewamy  sosem, układamy pulpety i posypujemy posiekaną bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Smacznego!

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak