Coraz lepsza pogoda zachęca do spędzania czasu ze znajomymi na wspólnym grillowaniu. Kiełbaska, karczek, a do tego sos na bazie majonezu... Co zrobić, aby zachować szczupłą sylwetkę i dobre zdrowie nie odmawiając sobie przyjemności jedzenia? Poznaj 3 zasady zdrowego grillowania!
Dominika Sikora – dietetyk Naturhouse radzi:
1) Grilluj odpowiednie produkty – zamiast tłustej kiełbasy czy karczku wybieraj chude mięsa (kurczak, wołowina) lub ryby. Wcześniej zamarynowane i odpowiednio przyrządzone będą smaczne, kruche i soczyste. Grilluj też warzywa – szaszłyki z polędwicy wieprzowej, papryki, cebuli i cukinii na pewno Ci zasmakują!
2) Uważaj na sosy – zrezygnuj z ciężkich sosów na bazie majonezu. Wybierz musztardę, keczup lub samodzielnie przygotuj sos z jogurtu naturalnego i ulubionych ziół. Będzie zdrowy i niezwykle aromatyczny! Wypróbuj różne kombinacje: możesz na przykład do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz pieprz i odrobinę soli.
3) Ważna technika – Używaj wyłącznie drzewa liściastego – zawarte w iglastym olejki eteryczne i żywice pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać toksyczne związki. Do rozpalania nie stosuj benzyny, spirytusu czy chemicznych podpałek – najzdrowiej będzie, gdy wykorzystasz czyste kartki papieru i zapałki. Postaraj się też nie umieszczać grillowanych produktów bezpośrednio na ruszcie – używaj aluminiowych tacek lub folii do pieczenia. Wytapiający się tłuszcz w wysokiej temperaturze może wydzielać szkodliwe substancje, a folia ochroni przed ich wnikaniem w potrawę.
Grillowanie to jedna z najzdrowszych form przyrządzania posiłków. Do tego pozwala miło spędzić czas w doborowym towarzystwie, dlatego Polacy z roku na rok coraz chętniej spędzają weekendy przy grillu. Zastosuj kilka rad dietetyka Naturhouse, aby cieszyć się z przyjemności jedzenie bez dodatkowych kilogramów!
Konsultacja dietetyczna:
mgr Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse