Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko

Małe rogaliki, ciasto z owocami, a może pyszne śniadaniowe drożdżówki? Puszyste ciasto drożdżowe idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta.

Ciasto drożdżowe to jedno z ciast uniwersalnych. Świetnie sprawdza się do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Domowa drożdżówka czy rogaliki smakują wybornie i z pewnością zachwycą swym smakiem niejednego łasucha. Aby przygotować idealnie puszyste, miękkie i smaczne ciasto drożdżowe należy pamiętać o kilku zasadach. Składniki do przygotowania ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę należy wcześniej przesiać, aby pozbyć się grudek i dodatkowo ją napowietrzyć, co doda ciastu lekkości. Dobrze jest również mąkę ogrzać, w tym celu można położyć ją na kilkanaście minut obok grzejnika lub wstawić na chwilę do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Do przygotowania ciasta drożdżowego najlepiej jest użyć świeżych drożdży. Należy rozkruszyć je w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku lub wodzie z dodatkiem cukru oraz mąki. Tak przygotowany zaczyn nie powinien jednak długo rosnąć. Wystarczy ok. 10 minut w lekko ciepłym, ale nie gorącym miejscu, aby drożdże zaczęły "pracować".  Świeże drożdże można zastąpić także drożdżami instant, których należy użyć w odpowiednich proporcjach (7g drożdży instant to 25 g świeżych drożdży). Zaletą tych drożdży jest to, że nie trzeba przygotowywać rozczynu, wystarczy połączyć je z mąką, łatwiej się przechowują, jednak ciasto przygotowane z ich użyciem jest mnie wyrośnięte, niż ciasto zrobione na drożdżach świeżych. Szczypta soli dodana do ciasta drożdżowego idealnie wyciągnie z niego słodycz. Należy jednak pamiętać, by nie łączyć jej bezpośrednio z drożdżami, co może wpłynąć na słabsze ich wyrośnięcie. Jajka, podobnie jak reszta składników powinny być w temperaturze pokojowej, warto więc wyciągnąć je z lodówki minimum 1 godzinę przed planowanym czasem pieczenia. Do ciasta drożdżowego można użyć dowolnego tłuszczu – oleju, margaryny, a nawet oliwy. Jednak to, przygotowane na bazie dobrej jakości masła z minimalnie 82% zawartością tłuszczu będzie najsmaczniejsze. Świeże jaja czy masło najlepszej jakości zapewnią nam udany wypiek, na wzór tego, które piekły nasze babcie. Jeśli chcemy aby ciasto było puszyste należy je dobrze i odpowiednio długo wyrobić. Powinniśmy jednak unikać zbędnego dosypywania mąki podczas wyrabiania. Sposobem na to jest wspomaganie się urządzeniami, które zrobią to za nas – choćby bardzo przydatnym przy ciastach drożdżowych automacie do wypieku chleba, w którym ciasto może także rosnąć. Jeśli jednak wyrabiamy ciasto ręcznie, warto posmarować dłoń odrobiną oleju, aby uniknąć nadmiernego podsypywania mąki. Wyrobione ciasto należy umieścić je w misce (najlepiej wysmarowanej odrobiną oleju), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe (bez przeciągów) miejsce do podrośnięcia. Nie stawiajmy ciasta drożdżowego bezpośrednio na grzejniku, ale obok niego. Po wyrośnięciu ciasto należy jeszcze chwilę ugnieść, co ma na celu odgazowanie go i zatrzymanie procesu rośnięcia. Z gotowego, pięknie wyrośniętego ciasta można wyczarować wspaniałe wypieki, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach karnawałowych czy podczas wspólnego, uroczystego śniadania z bliską osobą. Polecam!


Drożdżowe rogaliki z czekoladą

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki:
Ciasto: 
500 g mąki pszennej
szczypta soli 
2 duże jajka
125 ml ciepłego mleka
35 g świeżych drożdży
80 g cukru
80 g stopionego masła
Dodatkowo:
domowa nutella
jajko (do posmarowania rogalików)  

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże pokruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, cukier, rozkłócone jajka i wyrabiając ciasto stopiono dodawać stopione masło. Elastyczne, dobrze wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, zagnieść i pokroić na 6 równych części. Każdą uformować w kulę (zlepieniem do dołu). Każdą kulę rozwałkować na cienki okrąg. Podzielić na 8 równych trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta nałożyć po 1/2 łyżeczki nutelli. Zwinąć w rogala, zaczynając od strony nadzienia. Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Rogale posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego! 

Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie lub w automacie do wypieku chleba (gdzie ciasto może także rosnąć). 
Rogale można nadziać dowolnym, ulubionym nadzieniem - konfiturą, marmoladą, drobnymi owocami lub kostkami czekolady.
Po upieczeniu rogale można także posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.  

Drożdżowe rollsy z cynamonem do odrywania

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki:
500 g mąki 
szczypta soli
220 ml ciepłego mleka 3,2%
35 g drożdży
100 g cukru
50 g stopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
4 łyżki stopionego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżki cynamonu

Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Drożdżowe świnki

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki:
500 g mąki
35 g drożdży
2/3 szklanki mleka (szklanka250 ml)
70 g cukru
2 jaja
70g masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
Nadzienie: powidła, marmolada różana, budyń, czekolada
Pisaki do dekoracji lub lukier


Mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, ubite z cukrem i solą jaja. Wszystko dokładnie wymieszać. Roztopione i letnie masło wlać do reszty składników. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Podrośnięte ciasto odgazować na stolnicy kilkukrotnie je ugniatając. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką koła na buzie, a kieliszkiem kółka na ryjki. Uszka zrobić z małych porcji ciasta. Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić drugim kółkiem. Białkiem posmarować ryjek i uszki. W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem mleka. Piec w 180-190 stopniach przez około 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić świnki za pomocą pisaków do dekoracji lub lukru. 

Drożdżówki z serem

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki:
Ciasto drożdżowe: 
500 g mąki
szczypta soli
40 g świeżych drożdży
220 ml mleka
2 średnie jajka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g stopionego masła
Nadzienie:
500 g półtłustego twarogu
100 ml śmietany kremówki
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko
20 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 białko 
1 łyżka mleka


Nadzienie: Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć. 
Ciasto drożdżowe:
Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na równe porcje. Zlepić w kulki i ułożyć łączeniem do dołu. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Kiedy drożdżówki podrosną w każdej na środku, z pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie. Do wgłębienia nałożyć nadzienie serowe. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.


Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki: 
500 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania)
40 g świeżych drożdży
220 ml ciepłego mleka
170 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g stopionego masła
2 duże jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
250 g truskawek
250 g rabarbaru
4 łyżeczki cukru (do posypania owoców)  
1 roztrzepane jajko (do wysmarowania drożdżówek) 
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru trzcinowego (lub zwykłego)
60 g masła

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy około 10-12 cm i grubości 0,5-1 cm. Pośrodku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki. We wgłębieniu poukładać pokrojone truskawki i kawałki rabarbaru. Posypać cukrem. Drożdżówki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. W międzyczasie zrobić kruszonkę zagniatając mąkę, cukier i masło. Drożdżówki posypać kruszonką, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut lub do czasu zarumienienia. Smacznego!  

Rady: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące! Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu będzie bardziej puszyste po upieczeniu. 


Drożdżówki z budyniem

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki:
500 g mąki pszennej
80 g cukru
100 g masła
40 g świeżych drożdży
2 duże jajka + 1 żółtko
120 ml letniego mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 
szczypta soli
Nadzienie: 
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
600 ml mleka
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cynamon


Mąkę i sól przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i odstawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Do mąki wlać podrośnięte drożdże, stopione masło i roztrzepane z cukrem jajka i żółtko. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ścierką i ostawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 40 minut. Budynie ugotować z 3 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto odgazować ugniatając chwilę na stolnicy i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować zimnym budyniem. Zwinąć w roladę i kroić bułki o szerokości około 2-3 cm. Bułki układać na papierze do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut na złoty kolor. 

Babka drożdżowa z rodzynkami

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki:
Babka drożdżowa: 
2 3/4 szklanki* mąki pszennej
szczypta soli 
1/2 szklanki* ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
120 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 duże jajka
2 żółtka z dużych jajek
90 g stopionego masła
Dodatkowo: 
100 g rodzynek  

Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka i żółtka rozkłócić z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem i wyrabiać ciasto, dolewając stopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej zagnieść je w robocie lub automacie do wypieku chleba, tam również może wyrastać.

Ciasto drożdżowe z kruszonką 

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki* mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 szklanka* ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 duże jajka
100 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
100 g stopionego masła
Kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru
75 g masła
szczypta soli

*szklanka 250 ml


Mąkę wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 5 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm). 
Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka. Smacznego! 

Rady: Ciasto można także przygotować w automacie do wypieku chleba. 
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tuż po upieczeniu z dodatkiem masła i kubkiem mleka. 
Na wierzch ciasta można dodać ulubione owoce i posypać je przygotowaną kruszonką.  

Ciasto drożdżowe z truskawkami (owocami)

9 propozycji na drożdżowe wypieki na słodko
Składniki:
500 g mąki 
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
150 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
80 g stopionego masła
2 duże jajka
szczypta soli 
Kruszonka:
100 g mąki
50 g zimnego masła
50 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
Dodatkowo: 
400 g truskawek

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zarobić ciasto, podlewając stopione i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy (u mnie tortownica 28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić do podrośnięcia na około 20 minut. 
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wysuszyć. Pokroić na połówki. Składniki kruszonki połączyć i zagnieść. Na cieście poukładać połówki truskawek i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut. 

Ola1984 02.01.2017 11:48
bietka, anka1988, MagdalenaIC bardzo dziękuję i życzę smacznego!
MagdalenaIC 02.01.2017 10:17
Pyszne propozycje :) Nic tylko piec i... jeść ;)
anka1988 02.01.2017 09:42
pyszne propozycje
bietka 02.01.2017 08:08
Ola na pewno skorzystam z Twoich przepisów :)
Ola1984 31.12.2016 13:20
Bietka i Malinka bardzo dziękuję i zachęcam do skorzystania z przepisów.
Malinka 31.12.2016 11:13
Każda z Twoich drożdżówek jest mega apetyczna!!!
bietka 30.12.2016 14:27
smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak