Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

A może ciasteczko? Cz.1

Domowych ciasteczek nigdy nie mam dość, niektóre są pracochłonne inne mniej, ale zawsze poprawią humor niezależnie od tego czy w kuchni spędzę trzydzieści minut czy 2 godziny :-) Święta zbliżają się wielkimi krokami więc przedstawię kilka przepisów na świąteczne ciasteczka.

Ciasteczka bałwanki

 

PRODUKTY:


130g mąki pszennej
60g zimnej margaryny
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
Torebka cukru waniliowego

Ciasto kakaowe ( to samo, ale z połowy porcji, bez cukru waniliowego + 1 łyżka kakao )

dodatkowo marmolada i białko


WYKONANIE:


Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, żółtko, śmietanę i margarynę.
Ciasto posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować.

Z ciasta wycinać małe i większe kółka ( ja wycinałam kieliszkiem, a mniejsze końcówką od rękawa cukierniczego .
Górę większego kółka smarować białkiem, przykleić mniejsze kółeczko i takie ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z ciasta kakaowego lepić szaliczki, czapki i guziczki. Ze skrawków ciasta waniliowego noski i pomponiki.
Wszystko przyklejać na białko.Połowę ciastek zostawić "bez ubranka". Wykałaczką zrobić oczy i buzie.

Piec ciasteczka w 180' przez 10 minut. Ostudzone smarować marmoladą i składać.

 

A może ciasteczko? Cz.1

 


Korzenne śnieżynki z powidłami

 

PRODUKTY:


100g mąki pszennej
50g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
3 łyżeczki przyprawy do korzennych ciasteczek
3 łyżki cukru pudru

+ cukier puder i powidła śliwkowe


WYKONANIE:


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i przyprawą do ciastek.
Przesypać na stolnicę, dodać pokrojone zimne masło, śmietanę i żółtko.
Składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować, wycinać foremką płatki śniegu i piec 10 minut w 180'. Ostudzone ciastka przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem.

 

A może ciasteczko? Cz.1

 

 

Ciasteczka cynamonowe z bakaliami

 

PRODUKTY:


70g mąki krupczatki
70g mąki pszennej
70g margaryny
1 żółtko
1 łyżka śmietany
40g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa i niesolone fistaszki
0,5 tabliczki czekolady deserowej

 

WYKONANIE:


Mąki wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem i cynamonem. Przesiać na stolnicę.

Dodać żółtko, śmietanę i margarynę, posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 180'.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą łyżki polać nią ciastka i posypać wszystko bakaliami. Ciasteczka ułożyć na kratce i odstawić do zastygnięcia.

 

A może ciasteczko? Cz.1

 

 

Orzechowe ciasteczka

 

PRODUKTY:


150g mąki pszennej
80g masła
Żółtko
Łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa krówkowa o smaku orzechowym
Orzechy włoskie



WYKONANIE:


Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem pudrem, przesiać na stolnicę, posiekać z masłem i żółtkiem. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać foremką kółka.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180' przez 10 minut ( powinny się lekko zarumienić ).

Na zimne ciasteczka nakładać masę krówkową, a na masę orzechy.

 

A może ciasteczko? Cz.1

 

 


Beata61 06.12.2012 12:59
ślicznie ! jak zwykle :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak