Amerykańskie doughnuts – pączki z dziurką cieszą się dużą popularnością w Polsce są bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. U nas a przynajmniej w moim rejonie zwane są też oponkami. Często przygotowuję oponki u siebie w domu na różne kombinacje i wariacje smakowe. Przygotowuję między innymi z kremami , polewami . Dodatkami taki jak bakalie , orzechy , rodzynki czy wiórki kokosowe . Oponki można przygotować na różne kolory poprzez dodanie naturalnych barwników lub z wykorzystaniem gotowego barwnika ze sklepu. Samo wykonanie oponek jest bardzo proste. Dekorowanie oponek to już czysta przyjemność . Do wspólnego dekorowania ,można zaprosić całą rodzinę do wspólnego miło spędzania czasu.
Oponki z polewą i orzechami
Składniki :
• ser biały 40 dag
• cukier puder 3 łyżki
• cukier waniliowy 1 łyżeczka
• żółtka 2
• soda oczyszczona 1 łyżeczka
• ocet 1 łyżeczka
• kwaśna śmietana 200 ml
• tłuszcz do smażenia
• cukier puder
• czekolada mleczna
• wiórki kokosowe
• orzechy włoskie
Wykonanie :
Ser mielimy w maszynce . Następnie zmielony ser biała łączymy z wszystkimi składnikami oprócz cukru pudru , czekolady , wiórek koksowych oraz tłuszczu. Z składników należy zarobić ciasto i utworzyć kulę. Gotowe ciasto należy rozwałkować i wykrawać szklanką kółka a kieliszkami w środku wykrawamy. Gotowe oponki smażymy na oleju w głębokim tłuszczu aż będą rumiane . Gotowe opony posypujemy cukrem pudrem lub rozpuszczamy czekoladę i oponko polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi orzechami. Oponki z kokosem polewą dajemy do lodówki na około 40 minut.
Oponki cynamonowe
Składniki :
• cynamon Prymat 2 łyżki
• ser biały 20 dag
• żółtka 1
• kwaśna śmietana 100 ml
• tłuszcz do smażenia
• cukier puder
Wykonanie :
Ser mielimy w maszynce . Z reszty składników wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować , następnie wykrawać szklanką koła i kieliszkiem mniejsze koła tak jak na zdjęciu. Gotowe oponki smażymy na oleju w głębokim tłuszczu aż będą rumiane . Gotowe lekko posypujemy cukrem pudrem.