Składniki:
- 60 g masła
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka amoniaku
- 250g mąki pszennej typ 500 lub 650
- 1/2 szklanki cukru
- lukier ( 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki mleka lub wody oraz kilka kropel soku z cytryny)
Wykonanie:
Masło roztopić i ostudzić.
Do miski wbić jajka, dodać mleko i amoniak. Mieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Następnie wsypać mąkę oraz cukier i dolać płynne masło. Wymieszać. Ciasto nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Na blachę wyjdzie z tego ciasta 6 amerykanów. Nakładać po dwie łyżki na jednego amerykana. Piec ok.15-20 minut w temp.180 st.C.
Po upieczeniu amerykany przełożyć na ruszt, by odparowały. Jak ostygną - polać gęstym lukrem.