Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Amore pomidore...

Odmian pomidorów jest bardzo dużo, zapewne każdy z Was ma swoje ulubione, które wybiera częściej niż inne. Dlaczego warto jeść pomidory? Zapraszam.

Odmian pomidorów jest bardzo dużo, zapewne każdy z Was ma swoje ulubione, które wybiera częściej niż inne.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Między innymi dlatego, że zawierają likopen, który opóźnia proces starzenia i korzystnie wpływa na pracę serca - warto wiedzieć, że w przetworach z pomidorów likopenu jest ok. 3 razy więcej niż w świeżych warzywach - jest to dobra informacja dla osób, które nie lubią świeżych pomidorów, ale np. ketchup już tak.

Regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, poprawia odporność - dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspomaga trawienie - dzięki błonnikowi, a nawet chroni przed słońcem.

Pomidory występują w różnych kolorach, najpopularniejsze są oczywiście czerwone, ale można spotkać również żółte, pomarańczowe, zielone (które można wykorzystać do sałatki na zimę), a nawet czarne.

Warzywa te bez względu na kolor są niskokaloryczne, zawierają dużo witaminy C, potasu, fosforu, magnezu i wapnia.

Wykorzystać je można nie tylko do kanapek, czy przetworów. Smaczne są faszerowane mięsem lub kaszą z warzywami, w zapiekankach, pizzach, surówkach i sosach.

Warto również wspomnieć, że suszone pomidory zawierają więcej błonnika i minerałów, niż świeże warzywa.

Przykłady wykorzystania pomidorów:

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową

Amore pomidore...

Składniki:

  • 250 g polędwicy z tuńczyka
  • ok. 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli

Salsa pomidorowa:

  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka drobnego posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Porcję tuńczyka nacieramy olejem z obu stron, po czym oprószamy go solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.

W międzyczasie usuwamy gniazda nasienne z pomidorów, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek, wlewamy olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy z obu stron nie więcej niż 3 minuty (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).
Usmażone wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową.

 

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, pomidorem i papryką

Amore pomidore...

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koperku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • woda do gotowania 

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przelewamy wodą i odstawiamy.

Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy.

Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, a cebulę w pół plasterki.

Śmietankę mieszamy z jajkiem i połową startego na drobnych oczkach sera.

Do makaronu dodajemy pokrojone wcześniej warzywa oraz ugotowany kalafior, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Całość przekładamy do formy do zapiekania, posypujemy resztą startego sera i pieczemy 20 minut w 180°C.

 

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

Amore pomidore...

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • duża szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju

Pozostałe:

  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego
  • 3 pomidory
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka suszonej bazylii

 

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, ciepłą wodę i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę przesianej mąki, sól i bazylię, zagniatamy i dodajemy olej. Ponownie zagniatamy na gładkie ciasto. 

Gotowe ciasto rozkładamy w prostokątnej formie do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.

Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Układamy na cieście na zmianę (nakładając lekko na siebie) z pokrojoną w plastry mozzarellą. Całość oprószamy bazylią.

Pieczemy 15-20 minut w 180°C.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak