Odmian pomidorów jest bardzo dużo, zapewne każdy z Was ma swoje ulubione, które wybiera częściej niż inne.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Między innymi dlatego, że zawierają likopen, który opóźnia proces starzenia i korzystnie wpływa na pracę serca - warto wiedzieć, że w przetworach z pomidorów likopenu jest ok. 3 razy więcej niż w świeżych warzywach - jest to dobra informacja dla osób, które nie lubią świeżych pomidorów, ale np. ketchup już tak.
Regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, poprawia odporność - dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspomaga trawienie - dzięki błonnikowi, a nawet chroni przed słońcem.
Pomidory występują w różnych kolorach, najpopularniejsze są oczywiście czerwone, ale można spotkać również żółte, pomarańczowe, zielone (które można wykorzystać do sałatki na zimę), a nawet czarne.
Warzywa te bez względu na kolor są niskokaloryczne, zawierają dużo witaminy C, potasu, fosforu, magnezu i wapnia.
Wykorzystać je można nie tylko do kanapek, czy przetworów. Smaczne są faszerowane mięsem lub kaszą z warzywami, w zapiekankach, pizzach, surówkach i sosach.
Warto również wspomnieć, że suszone pomidory zawierają więcej błonnika i minerałów, niż świeże warzywa.
Przykłady wykorzystania pomidorów:
Stek z tuńczyka z salsą pomidorową
Składniki:
- 250 g polędwicy z tuńczyka
- ok. 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka soli
Salsa pomidorowa:
- 2 pomidory malinowe
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka drobnego posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Porcję tuńczyka nacieramy olejem z obu stron, po czym oprószamy go solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut.
W międzyczasie usuwamy gniazda nasienne z pomidorów, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek, wlewamy olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy z obu stron nie więcej niż 3 minuty (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).
Usmażone wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową.
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, pomidorem i papryką
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 1/2 małego kalafiora
- 1 pomidor czerwony
- 1 mała papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka koperku
- 150 ml śmietany 30%
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- woda do gotowania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przelewamy wodą i odstawiamy.
Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy.
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, a cebulę w pół plasterki.
Śmietankę mieszamy z jajkiem i połową startego na drobnych oczkach sera.
Do makaronu dodajemy pokrojone wcześniej warzywa oraz ugotowany kalafior, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Całość przekładamy do formy do zapiekania, posypujemy resztą startego sera i pieczemy 20 minut w 180°C.
Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- duża szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka oleju
Pozostałe:
- 2-3 łyżki sosu pomidorowego
- 3 pomidory
- 3 kulki mozzarelli
- 1 łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, ciepłą wodę i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę przesianej mąki, sól i bazylię, zagniatamy i dodajemy olej. Ponownie zagniatamy na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozkładamy w prostokątnej formie do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.
Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Układamy na cieście na zmianę (nakładając lekko na siebie) z pokrojoną w plastry mozzarellą. Całość oprószamy bazylią.
Pieczemy 15-20 minut w 180°C.