Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ananas i kokos- idealne połączenie

Ananas i kokos to rewelacyjne połączenia! Desery i ciasta w tym duecie smakują obłędnie...

Uwielbiam połączenie ananasa z kokosem. W dzisiejszym blogu mam dla Was kilka pomysłów na przepisy z wykorzystaniem ananasa i kokosa w roli głównej. Zapraszam.

 

 

Koktajl Pina Colada (bezalkoholowy)

Ananas i kokos- idealne połączenie

Składniki:

ananas 1 szt,

banan 1 szt,

mleko kokosowe z puszki 400 ml,

woda pół szklanki,

sok z cytryny do smaku,


Sposób przygotowania:

Ananasa obieramy i wycinamy zdrewniały środek. Następnie kroimy na mniejsze części i umieszczamy w mikserze. Dodajemy banana, mleko kokosowe oraz wodę. Miksujemy aż koktajl będzie miał gładką konsystencje. Następnie dodajemy do smaku sok z cytryny. Przelewamy do szklanek i gotowe!

 

Ciasto kokosowo- ananasowe

Ananas i kokos- idealne połączenie

 

Sposób przygotowania:

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. 

 

Do piany dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier i wkładamy z powrotem do blaszki. 

 

1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować, to powoli wlewamy jedną ręką mleko z budyniem, a drugą ręką przez cały czas energicznie mieszamy. Budyń doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 3 min. Ugotowany budyń przykrywamy bardzo dokładnie folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Folia aluminiowa zapobiegnie powstaniu kożucha na wierzchu budyniu. 

 

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotową masę wykładamy na ciasto kokosowe i równomiernie rozsmarowujemy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ananasa odsączamy z syropu. Następnie układamy na masie. Na wierzch delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto przechowujemy  w lodówce. 

 

 Tort ananasowo- kokosowy 

Ananas i kokos- idealne połączenie

Składniki:

biszkopt:

jajka 5 szt,

mąka pszenna 3/4 szklanki,

mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,

cukier 3/4 szklanki,


ciasto kokosowe:

białka 5 szt,

kokos 1 szklanka,

biszkopty podłużne 5 szt,

cukier puder 1 szklanka,


masa:

mleko 1 szklanka,

sok z ananasów + woda, razem powinno być 2 szklanki,

cukier kryształ 3/4 szklanki,

żółtka 5 szt,

budyń waniliowy 2 opakowania,

ananas w puszce 1 opakowanie,

masło 2 kostki po 200 g,


do nasączenia:

woda gorąca 3/4 szklanki,

cukier waniliowy 1 opakowanie,


Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości 30 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia. Gdy biszkopt będzie zimny to ostrożnie obkrawamy go wokoło blaszki, wyciągamy, odrywamy od niego papier do pieczenia i przekrawamy go w szerz na dwie równe połowy. Skórkę, która powstała na wierzchu biszkopta delikatnie osunęłam. 

Następnie pieczemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Biszkopty kruszymy i łączymy z wiórkami kokosowymi, następnie dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem  do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. aż ciasto będzie rumiane. 

W tym czasie przygotowujemy masę. Ananasy odcedzamy. Sok łączymy z wodą, razem musi być 2 szklanki. Płyn wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Do miski wlewamy mleko i żółtka, dodajemy do tego budynie i dokładnie mieszamy, aby proszek się rozpuścił. Gdy sok  z wodą zacznie się gotować to wlewamy mleko z budyniami i przez cały czas mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń należy gotować przez 4-5 min. Następnie garnek z budyniem przykrywamy folią aluminiową, aby na powierzchni nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i przez cały czas miksujemy masę. 1/4 część masy odkładamy do innej miski. Ananasy kroimy na cząstki i dodajemy do większej części masy. Następnie mieszamy do połączenia.

Na dno tortownicy lub jeśli macie na podkładkę do tortu układamy pierwszą część biszkoptu. Do gorącej wody dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, a następnie połową wody nasączamy biszkopt. Następnie nakładamy połowę masy z cząstkami ananasa, przykrywamy to ciastem kokosowym, następnie nakładamy drugą część masy i biszkopt, który również nasączamy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałą masą. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej szpachelki, wtedy łatwiej jest rozprowadzić masę, tak aby tort był równy, niestety ja takiej nie miałam, więc na torcie było widać pewne niedociągnięcia, także następnym razem obowiązkowo muszę użyć szpachelki. Wierzch i boki tortu możemy obsypać wiórkami kokosowymi lub obłożyć masą lukrową. 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak