Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Anyż magiczna przyprawa

Anyż zaraz po cynamonie i goździkach kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.Jest to roślina o mocnym słodkawo korzennym smaku, dodawana do potraw działa łagodnie rozkurczowo,łagodzi wzdęcia. Z dzieciństwa pamiętam białe landrynki o smaku anyżu.

                   ♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

 

Jak w dzieciństwie nie znosiłam zapachu anyżu dziś chętnie wykorzystuję go w mojej kuchni i  dodaję go do potraw z mięsa , a w szczególności lubię  zapach anyżu w ciastach .

 

                 ♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

 

Karkówka pieczona z anyżem.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kg
anyż gwiazdki 5 sztuk
miód naturalny 3 łyżki
rodzynki sułtanki 1 garść
sos sojowy 3 łyżki
musztarda sarepska 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w dużą kostkę .
Zrobić marynatę :do miski dodać musztardę oraz miód, sos sojowy, wymieszać .
Mięso wymieszać z marynatą dodać rodzynki oraz gwiazdki anyżu.
Odstawić najlepiej na noc .
Rano wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę ,można z powstałego wywaru zrobić sos.

SMACZNEGO :)

♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

Anyż magiczna przyprawa

 

 

 

                            ♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣

                                                                                                                                                                   

Składniki:

2,5 szklanki mąki krupczatki
200 g miękkiego masła lub margaryny
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
masa jabłkowa:
2 kg.jabłek
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki anyżu
2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
 
Sposób przygotowania:
 
Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy jajka i masło siekamy nożem, aż powstaną duże grudki, które szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować , na cieście ułożyć duży talerz i odciąć koło ,ciasto przełożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry . Jabłka ,cukier zwykły i wanilinowy oraz przyprawy przekładamy do garnka i dusimy na średnim ogniu do chwili, aż jabłka zmiękną .Na podpieczony spód wykładamy jabłka , brzegi ciasta zawijamy do środka, pieczemy 30 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
Anyż magiczna przyprawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak