♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
Jak w dzieciństwie nie znosiłam zapachu anyżu dziś chętnie wykorzystuję go w mojej kuchni i dodaję go do potraw z mięsa , a w szczególności lubię zapach anyżu w ciastach .
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
Karkówka pieczona z anyżem.
Składniki:
karkówka wieprzowa 1 kg
anyż gwiazdki 5 sztuk
miód naturalny 3 łyżki
rodzynki sułtanki 1 garść
sos sojowy 3 łyżki
musztarda sarepska 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w dużą kostkę .
Zrobić marynatę :do miski dodać musztardę oraz miód, sos sojowy, wymieszać .
Mięso wymieszać z marynatą dodać rodzynki oraz gwiazdki anyżu.
Odstawić najlepiej na noc .
Rano wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę ,można z powstałego wywaru zrobić sos.
SMACZNEGO :)
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
Składniki:
200 g miękkiego masła lub margaryny
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
masa jabłkowa:
2 kg.jabłek
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki anyżu
2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry . Jabłka ,cukier zwykły i wanilinowy oraz przyprawy przekładamy do garnka i dusimy na średnim ogniu do chwili, aż jabłka zmiękną .Na podpieczony spód wykładamy jabłka , brzegi ciasta zawijamy do środka, pieczemy 30 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
![Anyż magiczna przyprawa](https://pliki.doradcasmaku.pl/anyz-magiczna-przyprawa2.jpg)