Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Arbuzowe orzeźwienie.

Arbuz bombą witaminową nie jest, ale zawiera dużo wody i niewiele kalorii więc świetnie gasi pragnienie i latem warto po niego sięgać. Zwłaszcza, że do tego świetnie smakuje.

Arbuz zawiera również tzw. likopen (podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut) - substancję, która wspomaga leczenie chorób nowotworowych. Ponadto miąższ arbuza polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Dodatkowo oczyszcza nerki i obniża ciśnienie.

Co prawda widzę już wystawy sklepowe z jesiennymi butami i ciuchami, dla mnie jednak lato się nie kończy. Często robię koktajle arbuzowe czy sorbety dla ochłody.


lody maślankowo arbuzowe z blendera

 

Arbuzowe orzeźwienie. 


Składniki:

Arbuz bez skory (0,5 kg), maślanka lub kefir (1 szklanka), lód kruszony (2 szklanki), cukier (2-3 łyżki)


Przygotowanie:

Arbuz pokroić na mniejsze części, umieścić w blenderze. Dodać cukier (opcjonalnie) i maślankę i zmiksować, następnie dodać lód i miksować na funkcji kruszenia lodu aż zupełnie się zmieli. przelać do plastikowego naczynia i umieścić w zamrażalce, po półgodzinie wyjąć i zmielić ponownie. Czynność można powtórzyć.

mrożony drink arbuzowo bananowy

czyli coś dla dorosłych..

 

Arbuzowe orzeźwienie. 

 

Składniki:

Arbuz (0,5 kg), banan (1 sztuka), sok z połowy cytryny, wódka czysta (100-150 ml)

 

Przygotowanie:

Arbuz (miąższ) pokroić w kostkę a banan w plastry i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika lekko potłuc aby owoc nie był zlepiony w bryłę. Wsypać do blendera, dodać sok z cytryny (z pół sztuki) i wódkę. Miksować około 3-5 minut do powstania jednolitej konsystencji. Rozlać do szklanek.


napój arbuzowo miętowy

 

Arbuzowe orzeźwienie.


Składniki:

Arbuz (0,5 kg), mięta świeża ogrodowa (kilka liści), maślanka (200 ml), woda gazowana do uzupełnienia, sok z cytryny, lód.


Przygotowanie:

Miętę świeżą ogrodową opłukać, arbuza umyć i wyżłobić ze skórki. Do blendera wlać maślankę, dodać lód, arbuz w kawałkach i miętę, dokładnie zmiksować. Uzupełnić schłodzoną wodą (może być gazowana), skropić sokiem z cytryny (opcjonalnie). Przelać do szklanek, udekorować, pić od razu.

 

P o l e c a m

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak