Lubicie awokado? Ja uwielbiam. Z tego owocu można przygotować wiele pysznych przepisów. Moimi ulubionymi są pasty do pieczywa. Zapraszam Was serdecznie do wpisu.
Wcześniej nie znałam tego owocu i bardzo żałuję. Chociaż w smaku jest takie sobie, to połączone z różnymi dodatkami jest pyszne. Do past można dodać wszystko, jajka, ser biały, ser żółty, ziarna słonecznika czy oliwę. Żeby pasta była idealna do rozsmarowania dodajemy jogurt naturalny lub majonez, trzeba pamiętać, że z majonezem pasta będzie bardziej kaloryczna.
Gdy kupimy twarde i niedojrzałe awokado, należy zawinąć je w papier śniadaniowy i schować w ciemne miejsce na kilka dni.Ja chowam do półki między mąkę i cukier, ważne, żeby o nim nie zapomnieć. Awokado należy również lekko skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, inaczej nam ściemnieje.
Kto jeszcze nie jadł awokado to bardzo polecam spróbować.
A teraz zapraszam do przepisów na pyszne pasty.
Właściwości i ciekawostki o awokado:
- występuje w tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i południowej
- kształtem przypomina gruszkę i ma zieloną, chropowatą skórkę
- zawiera 20-30 % tłuszczu
- zawiera zdrowe tłuszcze
- pomaga spalić tkankę tłuszczową
- zawiera mnóstwo kalorii odżywczych
- zawiera mnóstwo witaminy C
- obniża poziom cukru we krwi
- działa przeciwnowotworowo
- wspomaga stany zapalenia jelit i żołądka
- ma duże zastosowanie w kuchni
- ma duże zastosowanie w kosmetyce
Moje sprawdzone i pyszne przepisy:
Pasta z awokado, sera żółtego i ziaren.
Taka pasta na kanapki jest smaczna i bardzo zdrowa. Uprażone pestki dodają jej smaku i aromatu. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolację. Zapraszam :)
Składniki:
1 dojrzałe awokado
10 dag sera żółtego
2 łyżki ziaren sezamu
3 łyżki pestek słonecznika ( łuskanego )
sól i pieprz do smaku
2 łyżki jogurtu naturalnego
kropla oliwy
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Pestki słonecznika i ziarna sezamu prażymy chwilę na suchej, gorącej patelni i studzimy.
2. Awokado przekrawamy na pół,usuwamy pestkę, miąższ wyjmujemy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie miksujemy blenderem.
3. Ser kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Do zmiksowanego awokado dodajemy uprażone pestki, ser żółty, kroplę oliwy i jogurt naturalny, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem do smaku.
5. Smacznego.
Pasta z awokado, szynki i sera żółtego.
Jest to bardzo smaczna pasta na kanapki, na śniadanie lub kolację. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Od dzisiaj będę często robiła tę pastę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
1 dojrzałe awokado
10 dag sera żółtego
10 dag szynki
2 jajka
sól,pieprz
1-2 łyżki majonezu
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ, przekładamy do miseczki i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ser i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Smacznego.
Guacamole-pasta z awokado.
Od jakiegoś czasu bardzo polubiłam awokado. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, że może być tak pyszne. Jest bardzo zdrowe. Możemy je przygotować dosłownie w kilka chwil. Podajemy ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok z cytryny
kilka kropli oliwy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, pestkę usuwamy, a miąższ wydrążamy łyżką.Ważne żeby awokado było dojrzałe.
2. Następnie przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kilka kropli oliwi i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
4. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Pasta z awokado i twarożkiem.
Bardzo pyszna pasta, niezwykle aksamitna i delikatna. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa. Polecam na śniadanie lub kolację. Zamiast jogurtu naturalnego do pasty możemy dodać 1 łyżkę majonezu, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna. Zapraszam:)
Składniki:
1 dojrzałe awokado
25 dag białego sera (chudego )
sól i pieprz do smaku
1 łyżka jogurtu naturalnego
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, pestkę usuwamy, a miąższ wyjmujemy łyżką. Następnie przekładamy do miski.
2. Do awokado przekładamy ser i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Do zmiksowanej masy dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
4. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
5. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.