Od zawsze u mnie w domu piekło się babkę marmurkowa na święta. A raczej 3. Jedna dla nas. Drugą dziadkom na piętro nizej, a trzecią maleńką do koszyczka ze świeconką. Tę ostatnią zawsze jedliśmy do sniadania Wielkanocnego.
Babka marmurkowa
1 szklanka maki kartoflanej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyzki kakao
¾ szklanki oleju
6 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
Białka oddzielic od żółtek. Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, na końcu olej. Wymieszać. Wlać do foremki- trochę ciasta zostawić ok. 1/3 i dodać do niego kakao. Wymieszać i wlać na białe ciasto. Piec 60-70 minut. Po wyjęciu z formy odwrócić na druga strone i posypac cukrem pudrem gdy ciasto będzie już zimne.
Najpopularniejsze rodzaje babek to marmurkowa, piaskowa i drożdżowa z bakaliami. To mój przepis na babkę drożdżowa wzorowaną na tych słynnych wloskich.
Babka drożdżowa
5 dag drożdży
0,5 kg mąki
15 dag margaryny
15 dag cukru
1 jajko
2 żółtka
1 budyń waniliowy
200 ml mleka
rodzynki
tłuszcz i bułka tarta do formy
Drożdże rozpuścić z mlekiem i łyżką cukru i maki. Zostawić aż rozczyn się powiększy.
Wsypać mąke, budyń do dużej miski. Margarynę rozpuścic i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn. Wbic całe jajko i 2 żółtka, wlac margarynę i dobrze wyrobić. Wierzch posypac maka (troszkę). Poczekać aż ciasto wyrośnie przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu wsypac rodzynki. Włożyć do formy piec 40-45 minut w temp. 160 stopni. Można pokukrowac lub posypac cukrem pudrem.
Czego możemy użyc do dekoracji babki? Najpopularniejsze to oczywiście cukier puder, lukier i polewa. Inne pomysły to np. lukier z kloowymi barwnikami, drobne cukiereczki czy orzechy.
Większą twórczością możemy się wykazać przy pieczeniu mazurka- drugiego ciasta, które nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Tutaj możemy zdobić lukrem, polewa, orzechami, kokosem, migdałami, owocami, skórka pomaranczową, bakaliami, kolorowymi cukierkami. Wszystko zalezy od naszych checi i pomysłowości:)